21.4 C
Paşcani
marți, mai 30, 2023

Construcția Spitalului Regional de Urgență Iași intră în linie dreaptă (P)

Finalizarea licitației de proiectare a fost doar primul pas în direcția construcției primului spital regional de după revoluție, proiect amânat de peste 8 ani de zile de fostele guverne PSD sau PNL. Conform datelor primite de la Ministerul Sănătății, lucrările efective de construcție pentru Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași sunt planificate să înceapă în iunie 2023, după finalizarea proiectării.

Cum va fi construit cel mai mare spital regional din nord-estul României

Pe 13 aprilie 2021 a fost semnat contractul de finanțare cu Europeană de Investiții, care prevede că Ministerul Sănătății este responsabil de organizarea tuturor licitațiilor necesare și de îndeplinire a calendarului asumat. În prezent, a fost încheiată licitația pentru servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar execuției lucrărilor și servicii de asistență tehnică; iar raportul final a fost înaintat ministrului pentru semnare. Din cele 4 licitații mari, două dintre proceduri au fost deja finalizate (proiectare și verificare tehnică), iar în cazul celorlalte două activități (informare și publicitate și audit), echipa responsabilă este în curs de evaluare a ofertelor depuse. Conform planificării, ultimele două licitații vor fi încheiate în ianuarie, respectiv februarie 2022.

După mai bine de 8 ani de tergiversări și amânări, Spitalul Regional de Urgență Iași prinde viață. Ani de zile, candidații au prezentat în campanii planșe prăfuite cu planurile pentru construcția spitalului, pentru ca mai apoi să le facă uitate în sertare, deasupra altor desene și schițe fluturate în fața camerelor de luat vederi la fiecare 4 ani. A fost nevoie de un ministru USR pentru a debloca proiectul spitalului regional, folosit până acum ca monedă electorală pe masa celor de la PSD sau PNL”, declară Monica Berescu, deputată USR și membru în Biroul Național USR.

Licitațiile sunt organizate în cadrul Ministerului Sănătății, fiind coordonate de serviciul de achiziții, iar comisiile de elaborare a documentatiilor de atribuire și cele de evaluare a  candidaturilor și ofertelor sunt constituite din membri ai Direcției Monitorizare Implementare Spitale Regionale, cu președinte fără drept de vot nominalizat din cadrul Serviciului Achiziții al ministerului. În procedura de achiziție a serviciilor de proiectare și asistență tehnică, au fost cooptați experți tehnici externi selectați de Direcția Generală Sprijin pentru Reforme Structurale (proiect DG REFORM) din cadrul UE și de la nivelul autorităților publice locale.

Rolul autorităților locale în construcția SRU Iași

Realizarea proiectului de construcție se afla în subordinea directă a Ministerului Sănătății, iar fondurile necesare sunt asigurate prin buget de stat, fonduri structurale nerambursabile, dar și prin împrumutul de la Banca Europeană de Investiții. Implicarea autorităților locale este necesară în bugetarea și realizarea proiectelor de infrastructură conexe, precum drumul de acces și utilitățile,  care vor trebui să fie finanțate prin fondurile Primăriei Iași sau ale Consiliului Județean.

“Autoritățile locale trebuie să bugeteze banii pentru lucrări și să asigure finanțarea acestora din timp, pentru a nu întârzia finalizarea Spitalului Regional de Urgență. Sunt capabile acestea să respecte calendarul aprobat sau se vor încurca în proceduri, cum au făcut și în alte ocazii. Modul în care primarul și președintele CJ vor gestiona aceste etape reprezintă un test pentru funcția pe care o ocupă. Orice întârziere cauzată din vina lor, va fi o dovadă a incompetenței”, completează deputata USR, Monica Berescu.

Calendarul agreat cu finanțatorul precizează clar care sunt datele cheie pentru finalizarea tuturor etapelor de proiectare, achiziții publice și construcții ale Spitalului Regional de Urgență din Iași.

 

SRU Iași

(date cheie)

ProiectareProcedură achiziții publiceConstruire                
Data startData finalizareData startData finalizareData startData finalizare
Pachet 1(lucrări construire)Noiembrie

2021

August

2020

Septembrie

2022

Mai

2023

Iunie

2023

Iunie

2024

Pachet 2(lucrări construire)Noiembrie

2021

Octombrie

2022

Decembrie

2022

Octombrie

2023

Decembrie

2023

Martie

2027

 

Când încep angajările la noul Spital Regional de Urgență din Iași

După realizarea proiectului de construcție și operaționalizare a infrastructurii, va fi necesară implicarea autorităților, acolo unde este cazul, pentru transferul resurselor umane din domeniul medical sau resurse umane suport, în funcție de spitalele din care se va face transferul acestui personal.

Într-o primă etapă se va face o evaluare a nevoilor de personal. În cea mai mare parte, personalul SRU va fi transferat din actualul Spital Clinic Județean de Urgență (SCJU). Va fi recrutat și personal nou, după nevoi și vor mai fi efectuate transferuri de la alte spitale din municipiul Iași.

Strategia de instruire menționează că se vor organiza cursuri de formare a personalului, pe diverse domenii și competențe (management, administrare, personal medical cu studii superioare, medii, etc), pentru a răspunde noilor cerințe în noua formă organizațională a SRU. Data estimată pentru transferul personalului este anul 2027.

Noul Spital Regional de Urgență Iași  va fi primul de acest gen construit în România în ultimii 30 de ani și va avea o infrastructură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT.  Spitalul va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională sau neuroștiințe.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow