More

  Consilul Local nu vrea sa garanteze pentru RAGCL si nici sa isi asume plata datoriilor locatarilor de la bloc. Mii de pascaneni raman la mila Guvernului pentru apa calda si caldura – VIDEO

  Array

  Păşcănenii mai au de aşteptat până când la robinete va curge din nou apă caldă sau sălile de clasă şi apartamentele vor fi încălzite. Asta deoarece aleşii locali convocaţi asta în şedinţa de îndată, nu au aprobat nici o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme.
  Mai mult dezbaterea de astăzi s-a transformat într-o dispută politica între cele două formaţiuni importante din Consiliul Local, PSD şi PNL.
  Iniţiatorul proiectului, Marius Pintilie a cerut consilierilor  că legislativul local să fie de acord cu convenţia de plată propusă de EON pentru a fi reluată furnizarea gazului la cele 7 centrale termice unde au fost închise robinetele. El a explicat că mii de păşcăneni au rămas fără apă caldă şi că şcolile solicitate deja căldură iar regia nu poate să le furnizeze şi că trebuie găsită o soluţie cât mai repede.
  Primarul le-a reproşat consilierilor PNL că şedinţa de astăzi ar fi o acţiune politică cu scop electoral. A urmat un schimb dur  de replici  între iniţiator şi preşedintele de şedinţa şi primar.
  Proiectul propus de liberali, nu a fost avizat de legalitate de secretarul Primăriei. Inr aportul de nelegalitate se arată că angajamentul de garanţie şi plata solicitat de EON este dezavantajos Consiliului Local şi nu poate fi aplicat din punct de vedere legal. Nici directoarea economică a Primăriei nu a fost de acord să semneze această înţelegere. Ea a explicat că administratia locală ar trebui să pună într-un cont separat 1,7 milioane de lei la dispoziţia EON iar banii să fie încasaţi, dacă RAGCL nu respecta graficul de plată. Mai mult ea a mai spus că nu nu ar exista nici o bază legală pentru o astfel de operaţiune deoarece Primăria nu are nici o datorie către RAGCL iar administratia locală nu poate oferi garanţii decât pentru împrumuturile contractate de societăţile subordinate.

  Edilul municipiului a spus că şi el a avut în intenţie să convoace o şedinţă extraordinară,pentru aprobarea aceluiaşi proiect dar a renunţat să o facă pentru a proteja Consiliu Local şi bugetul public. El a spus că specialiştii din Primărie au refuzat să semneze o astfel de înţelegere şi că i-a informat pe consilieri în şedinţa de ieri. Pantazi a atras atenţia că regia nu are capacitatea de a onora plăţile din înţelegerea cu EON şi că toată datoria plus facturile curente ar urma să fie plătite de la bugetul local. Altfel spus datoriile la căldură inregistrate de sute de pascaneni să fie achitate din taxele şi impozitele celorlalti păşcăneni.

  În acelaşi context el a explicat care sunt dezavantajele unei astfel de înţelegeri şi a spus că singura soluţie ar fi obţinerea de subvenţii în avans de la Guvern. El a reproşat conducerii regiei că nu a pregătit mai devreme documentele pentru a fi trimise la Bucureşti şi că nu a luat măsuri suficiente pentru încasarea facturilor restante de la populaţie.

  Conducerea RAGCL a semnat şi aprobat înţelegerea cu EON dar avea nevoie de aprobarea Consiliului Local. Directorul general a explicat că s-a ajuns în acesta situaţie din cauza datoriilor la gaz acumulate de ani de zile. De asemenea directorul tehnic a precizat că administratia locală ar avea posibilitatea legală de aşi asuma aceste garanţii deoarece datoriile au fost acumulate din cauza foştilor primari care au refuzat să achite la timp subvenţiile la căldură.

  O altă propunere a fost făcută de consilierul PSD, Vasile Haldan, preşedintele Comisiei Economice. El a cerut conducerii regiei să reia negocierile cu furnizorul de gaz pe motiv acesta nu îşi va permite să menţină măsurile de restrictive a gazului dacă vor să îşi recupereze datoriile. De asemenea preşedintele comisiei Juridice a cerut iniţiatorilor bază legală pentru aprobarea proiectului.

  Până la urma doar 5 consilieri locali au votat proiectul de semnare a contractului de garanţie pentru reluarea furnizării gazului. Sigură soluţie a rămas obţinerea de subvenţii la căldură de la Guvern, cu plata în avans, demers care poate să dureze săptămâni sau chiar luni de zile.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Ce este consumerismul sau fericirea ancorată în „mai mult este mai bun”

  Consumerismul este fascinant din mai multe puncte de vedere. Reprezintă cea mai palpabilă întruchipare a faptului că fuga noastră după fericire poate fi exploatată de către marile corporații, i se poate asocia o valoare financiară. În același timp, din momentul în care ai devenit o victimă, este interesant modul în care poți ajunge să te minți singur. //

  Vremea 18 aprilie. Temperaturi scăzute pentru această perioadă. Nu scăpăm de ploi

  Vremea va fi în general închisă şi în cea mai mare parte a ţării cu mult mai rece decât în mod normal pentru această perioadă. Nu scăpăm de ploi. //

  Autorităţile încearcă să retrezească interesul românilor pentru vaccinare: echipe mobile, centre drive-through sau centre la firmele private

  După patru luni de când a început campania de vaccinare, autorităţile schimbă regulile jocului. Cum în ţară vor ajunge milioane de doze de vaccin Pfizer, iar interesul oamenilor pentru imunizare este din ce în ce mai scăzut, de luna viitoare vor exista mai multe modalităţi de vaccinare - echipe mobile, centre drive through şi centre la firme private. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet