22.7 C
Paşcani
marți, aprilie 16, 2024

Consilierul SRL si locomotiva pascanenilor.  Pintilie anunta ca ar elibera spatiul verde ocupat ilegal, daca obtine, tot asa, un alt teren in apropiere.

Scandalul privind amplasarea în faţa Gării a  locomotivei cu aburi, monument în memoria ceferiştilor păşcăneni, continua. De săptămâna trecută locomotiva a fost amplasată la dos, în zona fostelor birouri ale Reviziei de Vagoane, deoarece spaţiul verde din faţa Gării este ocupat de două chioşcuri iar patronii lor au refuzat eliberarea terenului. Sute de cetăţeni au reacţionat pe reţelele de socializare, indignaţi. Ei spun că monumentul ceferiştilor trebuie să fie un motiv de mândrie pentru comunitate şi să fie amplasat la loc de cinste, în locul magazinul de pompe funebre din fata principalei cai de intrare în oraş.

PINTILIE, BLOCHEAZA!

Cei în cauză au reacţionat pentru a se justifica. Primarul Dumitru Pantazi i-a felicitat, într-un mesaj pe Facebook pe cei implicaţi în recondiţionarea locomotivei, în contextul în care în această lună se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea atelierelor CFR din Paşcani. El susţine că demersurile de amenajare a terenului din faţa Gării ar fi fost blocate chiar de consilierul local Marius Pintilie, patronul unuia din cele două magazine amplasate acolo. Edilul susţine că acolo ar fi amenajat un parc cu bănci şi ar fi amplasat şi locomotiva recondiţionată. Fiind lucrări uşoare ar fi fost făcute cu muncitorii de la Gospodăria Comunală, a explicat primarul în cadrul unei emisiuni televizate.

„Încep prin a felicita pe toți cei implicați în recondiționarea locomotivei cu abur din Gara Pașcani, simbol pentru istoria ceferistă a Municipiului. În acest an împlinesc 150 de ani de existență. Rezultatul este unul frumos și care trebui admirat de către cetățeni, fiind una dintre intrările principale în oraș… Trebuie să știți că un blocaj a demersului de a fi amenajată o piațetă care să aducă un plus orașului este chiar Marius Pintilie – PNL, cel care se consider tot timpul o victimă în astfel de situații!… Situația cu chioșcurile din fața Gării este cunoscută de către pășcăneni, acesta fiind impedimentul major – Pe scurt, am încercat încă de anul trecut modernizarea zonei, odată cu reabilitarea străzii Gării. Probleme au apărut din cauza patronilor celor două chioșcuri din fața Gării. Dispozițiile de eliberare a terenurilor închiriate de administrația locală au fost atacate în instanță…”

MANIPULARE GROSOLANA

De cealaltă parte consilierul Pintilie susţine că Primăria nu şi-ar dorit fi niciodată amplasarea unei locomotive în faţa Gării şi că, până acum, edilul  nu a venit în faţa Consiliului Local cu un proiect în acest sens.

În sprijinul afirmaţiilor sale consilierul păşcănean a prezentat proiectul de amenajare a străzii Gării, în care nu figurează amplasarea locomotivei. Nici nu avea cum,  deoarece proiectarea a început în anul 2014, a fost aprobată în 2015 iar contractul de finanţare a fost semnat în 2017, exact în anul când o comisie formată din reprezentanți de la de la CFR Iași și București, Depoul Pașcani și administrația locală s-a întâlnit pentru a găsi o soluţie de amplasare, în urma unor discuţii prealabile.

De atunci,  ceferiştii au  făcut mai multe cereri către Primăria Paşcani. Administratorul public Gică Zanet a explicat pentru BIT TV ca soluţia tehnică pentru modernizare străzii Gării nu mai putea fi modificată deoarece finanţarea era din fonduri guvernamentale. Din acest motiv s-a încercat ca amenajarea să fie făcută din fonduri proprii, cu muncitorii de la Gospodăria Comunală. Demersurile au fost blocate de cei doi patroni ai magazinelor care au atacat în instanţă adresele privind rezilierea contractelor.

Printre ei se afla şi consilierul Marius Pintilie. El susţine într-o intervenţie pe Facebook ca în contract ar fi o clauză prin care notificarea de reziliere din partea Primăriei s-ar face în baza unei hotărâri a Consiliului Local şi ca Primăria nu l-a informat de ce ar trebui să elibereze terenul respectiv.

În realitate articolul 16 din contract stipulează că: „În caz de sistematizare a zonei, schimbarea situaţiei juridice a terenului sau nerespectarea obligaţiilor contractuale de către beneficiar, contractul încetează de drept, fără punere în întârziere, fără intervenţia instanţei de judecată şi fără nici o altă formă prealabilă.”

De asemenea în adresa nr 1220 din 25 ianuarie 2017, Primăria Paşcani înştiinţează societatea consilierului local că „va începe lucrările de sistematizare şi reabilitare a obiectivului strada Gării, proprietate publică a municipiului. Lucrările vor afecta şi terenul în suprafaţa de 46,52 mp, situat în municipiul Paşcani, strada Gării, teren ce constitutie obiectul contractului de închiriere al cărui titular sunteţi…”

În baza acestui document, semnat de primarul şi secretarul municipiului dar şi de sefii de la Juridic şi Patrimoniu,  societatea alesului local ar fi trebuit să elibereze, de indata,  terenul.

„Prin urmare începând cu data de 01.03.2017 contractul de închiriere încetează de drept fără punere în întârziere, fără intervenţia instanţei de judecată şi fără altă formalitate prealabilă. În consecinţă vă notificam că până la acesta dată să achitaţi în totalitate creanţele care decurg din raporturile juridice contractuale, faţă de bugetul local.”

TUPEU INCREDIBIL, CONFLICT DE INTERESE

Terenul nu a fost eliberat. Primăria a preferat să ignore situaţia pentru a nu bloca investiţiile şi a dus la bun sfârşit proiectul de modernizare a străzii Gării,  fără să se atingă de spaţiul verde unde sunt încă amplasate cele două magazine. După finalizarea investiţiei Primăria a incercat, din nou, eliberarea zonei prin intermediul executorilor judecătoreşti. Cele două societăţi au atacat în instanţă acţiunile pe motiv ca investiţia era deja finalizată, şi au câştigat.

In momentul de fata Primăria Paşcani susţine că va veni în şedinţa de la sfârşitul acestei luni, cu o propunere pentru alocarea banilor necesari actualizării proiectului făcut de fostul primar Grigore Craciunescu, în anul 2009, dar care nu a fost pus în operă.

De cealaltă parte şi consilierul Marius Pintilie pare să îşi fi schimbat atitudinea.  Într-o înregistrare anterioară spunea că nu ar fi de acord cu amplasarea unei locomotive, în zona Gării.

Acum el susţine că a depus o cerere prin care anunţa că ar fi de acord să elibereze spaţiul verde unde are amplasat magazinul, dacă Primăria îi dă un alt teren la schimb, în apropiere. Pintilie a anunţat că îi aşteaptă pe reprezentanţii administratiei locale să vină şi să discute cu el, deşi este în acelaşi timp şi patronul societăţii şi consilier local, cele două unităţi fiind în conflict juridic pe această temă.

Solicitarea lui Pintilie ridică, şi de acesta data, multe semne de întrebare privind legalitatea demersului. Secretara Primăriei a spus că un astfel de schimb nu ar fi posibil de vreme ce contractul deja existent a fost încheiat prin încredinţare directă, fără licitaţie, adică fără respectarea prevederilor legale. Altfel spus contractul actual ar fi nul de drept. La vremea respectiva primarul a motivat ca a semnat, fara sa stie, documentele inaintate de functionarii din subordine. Mai mult, firma consilierului păşcănean a deţinut terenul fără contract din 2010 până în 2016, achitând chiria stipulată în ultimul contract, doar pentru o parte din suprafaţa deţinută. De asemenea conform noului Cod Administrativ, nu mai pot fi date spre folosinţă terenuri prin încredinţare directă, în astfel de cazuri.

Totuşi consilierul local considera că demersul lui, ca patron al magazinului de la Gară, este corect.

„Procedura relocării unui contract existent de închiriere a mai fost făcută la Pașcani și în situația unor afaceri care erau amplasate pe zonele în care se implementa proiectul PIDU. Această relocare are ca rol evitarea plății unor despăgubiri corecte, având în vedere încetarea locațiunii înainte de termen cu un an și câteva luni.”

Rămâne de văzut cine are dreptate şi mai ales dacă proiectul de sistematizare a Pieţei Gării poate fi demarat, atâta timp cât terenul este încă ocupat. Lucrurile ar fi fost mult mai simple dacă, în acesta situaţie Marius Pintilie NU ar fi pus interesul personal, înaintea celui public, adică afacerile înaintea cetăţenilor.

 

 

 

Alte articole

Se intreruoe furnizare apei, la Pașcani, pe timpul noptii

Anunt: Furnizarea apei potabile este întreruptă în perioada 15.04-16.04.2024...

Hotărâre de Guvern: A7 ia startul la nord de Pașcani

Au fost adoptați indicatorii tehnico-economici ai segmentului Pașcani-Suceava: 9,25...

O noua avarie, o noua întrerupere a furnizării apei

Anunț: Furnizarea apei potabile va fi întreruptă în perioada...