18.8 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Consilierul Pintilie, minte! Plateste doar impozitul, nu si chiriile sau concesiunile, pe terenurile ocupate si detinute ilegal. Primaria: Trebuie eliberate, apoi scoase la licitatie

Consilierul liberal Marius Pintilie recunoaşte că societatea la care este acţionar a ocupat ilegal mai multe suprafeţe de teren din domeniul public său privat al municipiului, pe care au fost făcut lucrări de construcţii fără autorizaţiile necesare, terenuri pe care le deţine şi acum fără să aibă încheiate contracte de închiriere sau concesiune.

Precizările au fost făcute în cadrul unei recente conferinţe de presă susţinută la sediul PNL la care jurnaliştii de la BIT TV şi de la Jurnal Regional, cei care au publicat o anchetă pe acesta temă, nu au fost invitaţi. Pintilie a prezentat o hotărâre a Consiliului Local Paşcani, numărul 42 din 2013,  cu o listă de câteva zeci de societăţi găsite în acesta situaţie, în urma unui control al Primăriei.
Printre ele se afla şi societatea Lorimer, identificata cu mai multe suprafeţe de teren ocupate abuziv, în total aproape 200 mp, nu câţiva metri cum spune alesul local.

Conform procesului verbal de constatare cu numărul 17866 din 20.09.2010, magazinul de pe strada Ştefan cel Mare a fost extins cu panouri tip sandwich, pe o suprafaţă de 26,5 mp şi a fost construită o magazie de 10.mp.

De asemenea pe strada Mihail Eminescu din zona Vale inspectorii au stabilit ca societatea deţine în plus, fără acte, 128 de metri pătraţi de teren, 28 mp pentru cale de acces şi 100 mp pentru amenajarea unei parcări din beton şi pavele.
Nereguli au fost găsite şi la spaţiUl comercial din zona Gării, extins cu 18,82 mp, tot pe domeniul public şi fără autorizaţie de constructie, cel mai probabil până în anul 2012 de când sunt fotografii. De asemenea la spaţiul de la blocul B3 bis, scarA A, parter, a fost făcută o altă extindere ilegală, tot pe terenul municipiului, cu 10 mp, pentru amenajarea unei căi de acces din beton. La acea vreme reprezentanţii Primăriei au recomandat demolarea construcţiilor şi eliberarea terenului, dar nu a fost luată nici o măsura.

La solicitarea Curţii de Conturi Consiliul Local Paşcani, a aprobat hotărârea 42 din 2013 prin care societăţile găsite cu terenuri ocupate ilegal au fost obligate să achite o redevenţă de folosinţă.

Hotărârea a fost emisă iar plăţile au fost făcute doar pentru perioada 2010- 2013. În consecinţă societatea Lorimer a achitat 3002,73 lei pentru extinderea de pe strada Ştefan cel Mare, 10 530,13 lei pentru terenul de pe strada Mihai Eminescu şi 822,67 lei pentru terenul de la blocul B3 BIS. Pentru spaţiul din zona Gării a fost încheiat un nou contract de concesiune în anul 2016, prin încredinţare directă, nu licitaţie.

Pintilie susţine că odată cu aprobarea acestei hotărâri dar şi cu plata redevenţelor pentru perioada 2010 -2013, deţinerea terenurilor fără contract ar fi fost pusă în legalitate.
Mai mult, în cadrul conferinţei de presă, Marius Pintilie a susţinut că societatea să plăteşte pentru folosinţa terenului, din 2013 şi până în prezent.

El a arătat jurnaliştilor un extras din februarie 2019 din registrul de la Finanţe, în care societatea Lorimer apare ca plati modice pentru terenurile deţinute fără contract.

Reprezentanţii Primăriei îl contrazic pe consilier, după ce au verificat, încă o dată, bazele de date ale Finanţelor Locale.

În extrasul de rol apar achitate doar impozitele pentru terenurile deţinute, inclusiv cele fără contract, nu şi chiriile sau concesiunile pentru folosinţa suprafeţelor ocupate abuziv., după 2013. Ele nici nu aveau cum să fie achitate, fără contracte de închiriere sau concesiune, iar aceste obligaţii de plată nu sunt şi nici nu pot fi înregistrate, fără documentele necesare.
Hotărârea aprobată în anul 2013 acoperă plata redevenţelor doar pentru perioada 2010 – 2013 şi nu pune în legalitate societăţile care au ocupat abuziv terenul, sustin reprezentantii Primariei.

În aceeaşi conferinţă de presă consilierul Marius Pintilie a cerut primarului Dumitru Pantazi să dea dispoziţie pentru a fi încheiate contracte de închiriere sau concesiune pentru terenurile ocupate ilegal, nu doar pentru societatea sa, ci şi pentru celelalte aflate în procesul verbal de constatate.

Reprezentanţii Primăriei susţin că astfel de contracte nu pot fi încheiate prin dispoziţia primarului, ci numai prin licitaţie, conform prevederilor legale. Pentru asta,  terenurile ocupate abuziv trebuie eliberate iar construcţiile demolate, ca să poată fi scoase la licitaţie.
În acelaşi context consilierul păşcănean s-a plâns şi de faptul că a trimis numeroase cereri la Primărie,  pentru concesionarea sau închirierea terenurilor ocupate abuziv. El a spus că se va adresa unei instante de judecată pentru rezolvarea problemei. Şi de acesta data reprezentantul administratiei locale îl contrazice: au fost trimise răspunsuri, dar nu favorabile.
Pintilie mai susţine că este o victimă politică şi că dezvăluirile presei sunt pentru a-l denigra. În realitate ancheta BIT TV a pornit în urma unui răspuns la o cerere de informaţii publice a unui consilier local, după ce mai multe solicitări de închiriere sau concesiune, depuse de oameni de afaceri, au fost amânate sau respinse de consilierii liberali, pe motiv ca terenurile şi spaţiile comerciale trebuie scoase la licitaţie.

Menţionăm că în luna august 2018, BIT TV a solicitat informaţii publice privind deţinerea, fără contracte şi fără plată a acestor terenuri, din domeniul public, de către societatea consilierului Marius Pintilie. În răspunsurile primite de la Primărie şi Finanţele Locale se arata ca redevenţele stabilite prin HCL 42/2013 au fost aprobate doar pentru anii 2010, 2011, 2012 şi 2013, motiv pentru care documentul nu poate fi folosit pentru plata deţinerii terenurilor ocupate ilegal, pentru perioada ulterioară.
De asemenea prin adresa nr 1978/din 02.07 2018 Serviciul Taxe şi impozite Locale informează că, de exemplu, pentru terenul deţinut fără acte pe strada Ştefan cel Mare, societatea Lorimer a achitat doar sumele aferente perioadei 2010 -2013, adică 3002, 72 lei iar pentru extinderea din zona Gării s-a plătit doar începând cu anul 2016.

Este vorba despre chirii şi concesiuni, nu de impozitul pe terenuri achitat anual din 2013, aşa cum reiese şi din documentele prezentate de consilier.

Din datele şi declaraţiile prezentate mai sus se intelege că societatea consilierului Marius Pintilie foloseşte, în continuare, suprafeţe de teren din domeniul public ocupate abuziv fără contracte şi fără să achite chirie sau concesiune, din anul 2013 si pana in prezent.
Reporterii BIT TV au încercat să obţină clarificări suplimentare după conferinţa de presă, însă Marius Pintilie a refuzat să vorbească pe acesta tema.
VIDEO CONFERINTA AICI

RASPUNS PRIMARIA PASCANI PT… by on Scribd

plati lorimer SCAN_20180704… by on Scribd

Alte articole

Parcări cu plată puține, înainte de alegeri

Dezbateri intense in comisiile de specialitate pe marginea proiectului...

Bani pentru biserici de la bugetul local. Se pot depune proiecte

Administratia locala a deschis sesiunea de depunere a proiectelor...