7.4 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Consilierul care ocupă abuziv domeniul public, comisie „ pentru a ieși din umbra Primăriei”

Municipiul Pașcani este o localitate frumoasă sau urâtă? Răspunsul multora dintre noi este cel mai probabil subiectiv, în funcție de educația și experiența fiecăruia, dar cu siguranță imaginea a fost afectată de lucrările de construcții sau de amenajare făcute la voia întâmplării, în ultimii 30 de ani de zile.

Motivul principal este că administrația locală nu are angajat un arhitect în cadrul aparatului de specialitate, adică o persoană cu studii superioare de specialitate în domeniul proiectării și dezvoltării urbanistice, deși postul este obligatoriu în administrația unui municipiu. Nici Planul Urbanistic General, document care expiră în acest an nu cuprinde un set de reguli clare care să fie impuse celor care vor să construiasca, iar unii funcționari ai Primăriei recunosc că nimeni nu verifică dacă cerințele impuse în autorizațiile de funcționare și certificatele de urbanism au fost respectate.
În acest context consilierii liberali au propus spre dezbatere și aprobare un proiect de hotărâre de înființare a unei Comisii de Arhitectură și Estetică Urbană și un regulament de funcționare.

Comisia ar urma să fie formată din nouă membri: primarul municipiului, doi consilieri locali, șeful Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local, șeful Serviciului Patrimoniu/contracte, șeful și un inspector de la Serviciul Urbanism și doi specialiști în arhitectură care să fie desemnați de primar. Mai exact, 5 dintre ei fără experiență în domeniu, adică majoritatea care poate decide votul comisiei. Comisia ar urma să se întrunească în ședințe lunare, participarea membrilor fiind obligatorie sub sancțiunea schimbării din funcție, după 3 absente nemotivate.

Chiar dacă în proiectul de hotărâre se arată că acesta comisie ar avea doar rol consultativ, din regulament se înțelege că avizele emise ar fi obligatorii, mai ales pentru funcționarii Primăriei: „ fundamentează din punct de vedere tehnic deciziile structurii de specialitate din cadrul autorității locale. ” Altfel spus orice autorizațiile de funcționare sau certificat de urbanism ar avea nevoie de avizul acestei comisii, nu contează dacă este pozitiv sau negativ, pentru lucrări de arhitectură, și finisare a fațadelor, amenajări stradale, publicitate, etc.
Mai mult, conform propunerii liberalilor, aceeași comisie ar urma să analizeze și să avizeze lucrările de amenajări ambientale, peisagistice, mobilier stradal sau alte lucrări în spații publice, deși nu au fost stabilite, mai întâi, reguli clare în acest sens. De asemenea ar urma să facă propuneri Consiliului Local pentru „întocmirea de documentații de estetică și dezvoltare urbană”

Interesant este că printre inițiatori se numără și consilierul liberal Marius Pintilie, cel care ocupă în mod abuziv mai multe suprafețe de teren din domeniul public al municipiului pe care au fost extinse fără autorizații necesare unele din magazinele sale. Situația a fost sesizată și amendată imediat de consilierul PMP Sorin Olariu. El a precizat că înființarea unei astfel de comisii nu ar fi oportună – cetățenii ar fi obligați să obțină un aviz consultativ în condițiile în care sunt consilieri care ocupă domeniul public și au construit fără să respecte legea, și că mai degrabă ar fi necesar un studiu urbanistic privitor la dezvoltarea municipiului Pașcani.

În replică Marius Pintilie a cerut consilierilor să aprobe acest proiect chiar dacă ar fi necesare ajustări ulterioare pentru că legislativul local „să iese din umbra Primăriei”.

Și viceprimarul municipiului a sesizat o serie de probleme, la proiectul inițiat de opoziție. Gabriela Nedelcu a precizat că nu ar fi soluții legale pentru plata membrilor comisiei, opinie susținută și de secretarul general al Primăriei și că administrația locală lucrează deja ca PUG-ul să fie actualizat și completat inclusiv cu reguli noi privind realizarea unor lucrări în Pașcani.

Dacă proiectul va fi aprobat în formă inițială, persoanele fizice sau juridice din Pașcani vor avea obligația de a obține un document în plus, atunci când vor solicita autorizațiile necesare pentru efectuarea unor lucrări de construcție sau amenajări exterioare, chiar dacă este cu rol consultativ, adica fara a fi obligati sa respecte eventualele reguli stabilite de comisie.

Pr.-hcl-nr.-33

 

Alte articole