21 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

Consilierii vor război, nu mediere, cu ARSACIS şi APAVITAL, în prag de începere a celui mai mare program de investiţii

 

Conflictele dintre asociaţia judeţeană de apă şi canalizare ARSACIS şi administraţia din Paşcani vor fi soluţionate în instanta, nu pe cale amiabilă. În şedinţa de astăzi consilierii locali au respins prin vot propunerea înfiinţării unei comisii de mediere la solicitarea asociaţiei pe motiv că nu au ce negocia.

Totul a pornit de la plata redevenţei la apă colectată de APAVITAL subiect de dispută de ani de zile. Consilierii locali au aprobat o hotărâre în vara anului 2015 conform căreia valoarea redevenţei trebuie să acopere ratele pe care municipalitatea la mai are de achitat la împrumuţi BEI pentru reabilitarea aducţiunii de apă şi a staţiei de epurare adică, cca 1,8 milioane de lei pe an.

Hotărârea consilierilor păşcăneni a fost respinsă de ceilalţi primari din judeţ membri ai ARSACIS pe motiv că ar trebui să cedeze din redevenţa care li se cuvine ca să acopere pretenţiile Pascaniului. Mai mult hotărârea legislativului păşcănean a fost atacată în instanţă de ARSACIS iar anexa pe baza căreia s-a făcut până acum plata redevenţei a fost anulată în instanţă, motiv pentru care facturarea şi încasarea a fost blocată. În aceste condiţii s-a cerut o mediere iar primarul municipiului a iniţiat un proiect de hotărâre pentru desemnarea unei comisii.
O parte dintre consilierii păşcăneni au spus că nu au ce negocia cu operatorul si asociaţia judeţeană şi că îşi menţin hotărârea pentru plata redevenţei de 1,8 milioane de lei anual.
Alţii au susţinut că prin medierea conflictului municipiul Paşcani ar avea de câştigat.
În acelaşi context directoarea economica a Primăriei a fost luat la întrebări de ce nu facturează redevenţa conform voinţei consilierilor locali chiar dacă ARSACIS nu a aprobat hotărârea CL Paşcani.
Ea a explicat că nu sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru a face aşa ceva şi că ar fi nevoie de un act adiţional la contractul de delegare pe care ARSACIS a refuzat să îl semneze.
În dezbateri a intervenit şi Dumitru Popă, unul dintre militanţii anti APAVITAL. El a spus că redevenţa la apă pretinsă de Paşcani ar putea fi mult mai mare de până la 5 milioane de lei pe an, în raport cu valoarea bunurile date spre exploatare operatorului ieşean.
În replică directorul economic al Primariei a atras atenţia că în acesta situaţia preţul apei ar trebui să crească proporţional, măsură care ar afecta populaţia.

Până la urma proiectul privind medierea conflictului a fost respins de consilierii păşcăneni. Asta însemna că Primăria Paşcani va da în judecată ARSACIS pentru plata integrală a reverenţei în timp ce asociaţia a cerut în instanţă anularea hotărârii. Scandalul se amplifică în contextul în care APA VITAL urmează să înceapă din acesta vara derularea programului de investiţii, 13 milioane de euro din fonduri europene pentru înlocuirea sie extinderea reţelelor de apă şi canalizare.
Menţionăm că directorul economic al Primăriei a anunţat că la cererea consilierilor din opoziţie, zilele următoare va trimite la APAVITAL o factură de cca 1 milion de lei, diferenţa de redevenţa pentru anul trecut şi că vor urma şi altele, pentru 2015 si 2017.  Ea a admis că ele nu vor fi achitate şi că ar putea fi imputate ca prejudicii de inspectorii Curţii de Conturi,  dacă municipalitatea va pierde procesul în instanţă.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow