17.4 C
Paşcani
vineri, august 12, 2022
Array

Consilierii şi impozitele. Păşcănenii plătesc de 5 ori mai mult pentru clădiri, decât societăţile comerciale

Primarul şi consilierii locali au păreri diferite pe marginea proiectului privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2017. Documentul a fost analizat în comisiile de specialitate şi urmează să fia aprobat în şedinţă programată miercuri 21 decembrie de la ora 11.00. Din cifrele prezentate de şefa Serviciului de Finanţe Publice locale reiese că la Paşcani taxele şi impozitele locale vor rămâne la fel ca şi anul trecut, cu o singură excepţie.
Primarul a propus majorarea cotei de impozitare pentru societăţile comerciale la clădirile nerezidenţiale de la 0,2 la 0,4% după ce tot el acum un an de zile a propus diminuarea impozitului de la 1,15 la 02%. Majorarea ar fi necesară pentru acoperirea deficitului bugetar de 1,7 milioane de lei înregistrat în acest an.

Majorarea propusă de executiv ar fi necesară pentru acoperirea deficitului bugetar. Mai exact prin reducerea substanţială în acest an, la buget s-au încasat cu 1,7 milioane de lei mai puţin din impozitul pentru clădiri, de la personane juridice.
Propunerea primarului a fost azivata favorabil de Comisia Juridică dar nefavorabil de cea Economică. Consilierii liberali au propus ca impozitul pe clădiri să rămână la fel ca în anul 2016 pentru a ajuta dezvoltarea mediului de afaceri şi în contextul în care Primăria încheie anul cu excedent bugetar.
Propunerea a fost aprobată de toţi membrii comisiei chiar dacă excedentul din acest an se datorează necheltuirii sumelor alocate pentru investiţii nu pentru că ar fi mai mulţi bani la bugetul local

Votul final va fi dat în şedinţa de plen. Totuşi prin menţinerea la minim a impozitului pe clădiri doar pentru persoanele juridice se crează un avantaj discriminatoriu. Asta deoarece impozitul pe clădiri la persoanele fizice este de cca 1%, de aproape 5 ori mai mare decât la societăţile comerciale. Această situaţie este confirmată şi de încasările din acest an: cca 1,5 milioane de lei de la populaţie şi puţin peste 1 milion de lei de la societăţile comerciale, mai puţin cu 1,7 milioane de lei decât anul trecut.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow