2.7 C
Paşcani
vineri, decembrie 1, 2023

Consilierii păşcăneni nu vor autobuze second – hand. Olariu a dat tonul

Proiectul privind achiziţionarea a cinci autobuze second-hand de societatea CLP Ecoserv SRL Paşcani, noul operator pentru transportul public local, desemnat de Consiliul Local, nu a obţinut nici un vot în Comisia Economică. Şedinţa a avut loc miercuri de la ora 10.00. Trei dintre consilieri de la PNL şi PMP au votat împotriva iar cei de la PSD s-au abţinut.
Sorin Olariu a criticat iniţiativa primarului Dumitru Pantazi pe motiv ca municipalitatea are nevoie de autobuze noi şi moderne, chiar şi hibrid sau electrice care să fie achizitionate în rate. El a precizat că o variantă mai bună ar fi fost concesionarea traseelor unor transportatori privaţi care să fie obligaţi să asigure un transport decent iar preţurile să fie sub controlul Consiliului Local.

Nici consilierii liberali nu au fost de acord cu achiziţionare de autobuze folosite. Ei au criticat administraţia locală pentru că ar fi ratat oportunitatea de a cumpăra autobuze electrice din fonduri comunitare.

“PNL Pașcani va vota împotriva achiziționării de autobuze second-hand pentru serviciul de transport persoane din Municipiul Pașcani. Prin neglijență și lipsă de profesionalism, cei care conduc Primăria Pașcani au ratat șansa achiziționării autobuzelor electrice din fonduri europene. Trebuie ca administrația locală să acceseze fonduri europene sau de la Ministerul mediului, pentru achiziția de autobuze performante și nepoluante. Părerea noastră e că pășcănenii merită mai mult!” se arata intr-un comunicat de presa.

De cealaltă parte administratorul public Gică Zanet a explicat că municipalitatea nu se poate împrumuta deocamdată deoarece limita Fondului de Garantare de la Ministerul Finanţelor a fost atinsă. Mai mult municipiul Paşcani nu a putut aplica pentru accesarea fondurilor europene în vederea achiziţionării de autobuze electrice pe motiv ca RAGCL era în pragul falimentului iar administratia locală nu are nici până acum un Plan de Mobilitate Urbană. Documentul urmează să fie făcut abia acum în cadrul unui alt proiect Părcăni Smart City, tot din fonduri UE.
La dezbateri a participat şi directorul societăţii CLP Ecoserv SRL Paşcani, fostul consilier local Leonard Ursu. El a precizat că autobuzele second hand care ar urma să fie achiziţionate ar corespunde cerinţelor de transport public şi sunt dotate cu aer condiţionat. El a mai spus că din banii alocaţi din banii care ar urma să fie alocaţi de la bugetul local doar o parte din ei vor fi cheltuiti, pentru achitarea avansului, urmând ca ratele să fie achitate în cinci ani de zile, în baza unui contract de leasing financiar de 800 000 lei inclus TVA. Votul final că fi dat de consilierii locali, în şedinţa programată pe 21 mai, de la ora 11.00.

Mentionam ca in momentul de fata , transportul public de la RAGCL Pascani, functioneaza la cota de avarie, cate doua curse pe zi, din zece, pe fiecare traseu, din lipsa banilor pentru achizitionarea de combustibil.

Alte articole