More

  VIDEO Consilierii nu își mai asumă metodologia S.O.S. Locatarii de la bloc au fost abandonați

  Array

  Consilierii pascaneni i-au abandonat pe locatarii de la bloc care au probleme cu serviciul de apa și canalizare. Cel puțin așa se înțelege din dezbaterile care au avut loc astăzi în cadrul Comisiei Economice. Ei au avizat negativ metodologia de repartizare și facturare individuală pe motiv că nu ar mai fi necesară deși proiectul a fost inițiat chiar de Primărie, dezbătut câteva luni de zile, aprobat in regim de urgenta de consilieri apoi revocat iar acum pus din nou pe ordinea de zi. Documentul, considerat pana acum de maxima importanta pentru locatari, ar fi urmat să cuprindă o serie de reguli clare privind modul de împărțire a diferențelor de apa precum și pentru încheierea convențiilor și facturarea individuală, și acolo unde nu sunt asociații de proprietari dar și responsabilitățile autorității locale de a sprijini înființarea asociațiilor de proprietary, prin acordarea de spații pentru sedii și consultată de specialitate, până la sfârșitul anului viitor. Aleșii locali au preferat să își decline orice fel de responsabilitate și au lăsat că problemele să fie rezolvate doar de operator sau locatari.

  La discuțiile de astăzi au participat atât consilierii din Comisia Economică cât și reprezentanți societății ApaVital. Primarul a lipsit de la ședința iar proiectul nu a fost susținut de nimeni.
  Consilierii din opoziție au întrebat, pe bună dreptate, de ce pe ordinea de zi nu se află nouă metodologie, cea rezultată în urmă dezbaterilor organizate de negociatorul operatorului ieșean, în loc de vechea metodologie dezbătută, aprobată, apoi anulată.

  Președintele comisiei a concluzionat că administratia locală nu ar trebui să se implice relațiile comerciale dintre furnizor și prestaror și a cerut operatorului să găsească, singur, soluții la problemele apărute, și fără să fie înființate asociații de proprietari. Pozitia liderului de grup al consilierilor PSD, Vasile Haldan, este cel putin surprinzatoare in conditiile in care aceeasi metolologie a fost aprobata de toti consilierii, chiar inainte de alegerile locale, iar proiectul a fost propus chiar de seful sau de partid, primarul Dumitru Pantazi.

  Aceeași opinie a fost împărtășită și de consilierii din opoziție. Ei au concluzionat că actuală metodologie nu ar fi folositoare pascanenilor și că operatorul ieșean poate să își asume responsabilitățile din document, fără să fie aprobate, neapărat, de consilieri.

  În replică reprezentanții ApaVital au precizat că legislativul local ar trebui să aprobe o astfel de metodologie pentru a stabili o serie de reguli, măcar orientative, necesare locarilor de la bloc, privind modul de împărțire a diferențelor de apa dar și de încheiere a convențiilor individuale.

  Operatorul ieșean a arătat că în majoritatea scărilor de bloc și la case, problemele cu apa au fost rezolvate. Mai sunt câteva scări de bloc unde din cauza rău platnicilor a fost sistată furnizarea, au adăugat reprezentanții societății ieșene.

  Singură soluție pentru că apa să nu mai fie întreruptă iar locatarii fără datorii să nu mai sufere din cauza vecinilor rău-platnici este înființarea asociațiilor de proprietari. Acolo datoriile sunt preluate de furnizor și recuperate în instanță, spune reprezentantul Apa Vital.
  Așadar pascanenii care vor convenții și facturare individuală trebuie să se adreseze operatolui ieșean, fără să mai aștepte intervenția autorității locale. ApaVital spune că poate încheia astfel de convenții doar dacă sunt îndeplinite condițiile legale, adică aceeași soluție tehnică pentru toți locatarii, să fie semnat un contract de furnizare cu asociația sau reprezentantul de scară iar datoriile să fie achitate sau măcar asumate și eșalonate la plată.

  Menționam că proiectul privind metodologia de facturare va fi retras de pe ordinea de zi a ședinței ordinară programată mâine de la oră 10.00.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Furnizarea apei potabile va fi întreruptă în municipiul Pașcani și suburbii

  COMUNICAT: În vederea remedierii unei pierderi la conducta de aducțiune Moțca Pașcani de 600 mm diametru, apărută în zona Hanul Ancuței, ApaVital se află...

  Scandalul comisiilor de specialitate: Consilierul Ratoi refuza sa munceasca! Cum sunt si cum ar trebui sa fie impartite mandatele

  Un subiect care aparent nu are legatura cu agenda publica a cetatenilor a starnit un scandal de amploare intre reprezentantii puterii si cei ai...

  15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NATIONALE

  Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI