11.5 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Consilierii anti-investitii blochează şi masterplanul judeţean de salubritate. Pantazi: Blocaţi întreg judeţul…! Pintilie: Avem nevoie de timp, poate facem o comisie…!


Legislativul păşcănean se întruneşte din nou în şedinţă, de acesta dată în regim de urgenţă, luni 4 decembrie de la ora 10.00. Pe ordinea de zi se afla un singur proiect de hotărâre, care nu a fost votat astăzi de consilierii din opoziţie. Este vorba despre un act adiţional la contractul de delegare a serviciului de salubritate,  fără de care judeţul Iaşi nu poate porni licitaţia pentru desemnarea operatorului judeţean. La şedinţa sunt invitaţi şi reprezentanţii asociaţiei judeţene ADIS,  pentru lămuriri.

Consilierii liberali din Paşcani pun sub semnul întrebării o hotărâre importantă aprobată în mandatul şi la propunerea colegului lor de partid, fostul primar Grigore Craciunescu. Este vorba despre hotărârea de aderare la asociaţia judeţeană de salubritate – ADIS,  fără consultare publică,  în anul 2009,  prin care municipalitatea s-a angajat să ia o serie de măsuri pentru implementarea unui regulament şi a serviciilor integrate de salubritate, conform masterplanului judeţean stabilit împreună cu reprezentanţii Uniunii Europene.

Mai exact serviciile locale de salubritate urmează să fie predate operatorului judeţean care va fi desemnat anul viitor, societate care va face colectarea selectiva a gunoiului menajer şi transportul la staţia de transfer de la Ruginoasa. Licitaţia este blocată in momentul de fata  pe motiv că municipiul Paşcani şi alte două comune din judeţ nu au aprobat toate documentele necesare.

Administraţia locală trebuie să clarifice prevederile contractului de delegare prin care au fost predate serviciile societăţii locale de salubritate, până în anul 2027. Decizia a fost luată după aderarea la ADIS şi contrar obligaţiilor asumate explica primarul municipiului. Acum asociaţia judeţeană solicita ca delegarea să fie limitată până când va fi desemnat noul operator judeţean

Consilierii din opoziţie au refuzat să voteze modificarea solicitată de judeţ motivând că nu vor să se ajungă în aceiaşi situaţie ca atunci când au fost delegate serviciile de apă şi canalizare.

Iniţial,  ei au cerut ca serviciile să rămână delegate operatorului păşcănean până la sfarsitul contractului,  chiar dacă facem parte din asociaţia judeţeană, fiind refuzată, astfel, infrastructura realizată din fonduri europene şi beneficiile aplicării master-planului judeţean.

Directorul societăţii păşcănene de salubritate a atras atenţia că societatea nu are licenţa de operare de la ANRSC şi că funcţionează la limita legii. Leonard Ursu a mai spus că după delegarea serviciilor operatorului judeţean societatea va rămâne cu activitatea de curăţenie stradală dar şi dezinsectia, deratizarea şi ecarisajul.

Când au aflat că într-o astfel de situaţie Pascaniul ar fi nevoit să transporte în continuare gunoiul la Iaşi, nu la staţia de transfer de la Ruginoasa, iar costurile să fie suportate de păşcăneni,  liberalii au spus că mai au nevoie de timp pentru a studia documentele şi au cerut înfiinţarea unei comisii de analiza.

În replică viceprimarita Gabriela Nedelcu a atras atenţia că este pentru a treia oară când se încearcă votarea proiectului şi că liberalii au avut suficient timp să se informeze în legătură cu efectele contractului de delegare, din 2009 şi până acum.

De asemenea Primarul Dumitru Pantazi i-a acuzat pe consilierii liberali că blochează întreg judeţul iar licitaţia pentru desemnarea noului operator va fi întârziată. El a spus că toţi consilierii au primit informaţiile necesare,  transmise de conducerea judeţului pentru evitarea unei astfel de situaţii.

Proiectul a obţinut doar 12 voturi pentru, 10 de la consilierii PSD, un vot din partea consilierului PMP Sorin Olariu şi consiliera liberala Maria Timofte. Insuficiente în opinia secretarului Primăriei pe motiv că ar fi necesare minin 2/3 din voturi, pentru o hotărâre care vizează patrimoniul public.

Menţionăm că grupul consilierilor PNL a pus şi încă mai pune în pericol şi investiţiile pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din Paşcani, 13 milioane de euro din fonduri europene, prin iniţierea şi susţinerea unor acţiuni împotriva operatorului regional ApaVital şi neaprobarea unor proiecte de hotărâre importante pentru functionarea asociaţiei judeţene ARSACIS.

Alte articole

Parcări cu plată puține, înainte de alegeri

Dezbateri intense in comisiile de specialitate pe marginea proiectului...

Bani pentru biserici de la bugetul local. Se pot depune proiecte

Administratia locala a deschis sesiunea de depunere a proiectelor...