23 C
Paşcani
luni, septembrie 26, 2022

Conflict de muncă încheiat. Tăieri anulate, salariaţii vor primi compensaţii

- Advertisement -

Conflictul de muncă de la Spitalul de Urgenţă Paşcani a luat sfârşit. Cel puţin deocamdată spun sindicaliştii, dar ar putea fi reluat în următoarele săptămâni. Conducerea spitalului susţine că va acorda, în compensare, stimulente salariale celor aproape 300 de asistenţi şi infirmieri cărora le-a fost tăiat cu 50% sporul pentru orele din weekend şi sărbătorile legale. Banii vor fi luaţi din venituri proprii nu din contractele cu CAA, cca 100.000 lei. Astfel toţi cei care au primit salariile diminuate pentru ianuarie diminuate, vor primi banii înapoi, odată cu plata salariilor pentru luna februarie.
De asemenea directorul unităţii spune că are de gând să renunţa la tăierea sporurilor iar situaţia să revina la normal dacă spitalul se va redresa din punct de vedere financiar. O decizie în acest sens ar urma să fie luată săptămâna viitoare de Consiliul de Administratie al spitalului, în urma consultării cu sindicatele.
Lidera de sindicat, Mirela Ungureanu, spune că şi-a informat colegii de rezultatele obţinute astăzi şi că acţiunea de protest s-a incheiat. Ea a cerut conducerii să fie făcută o analiză financiară serioasă iar măsurile de echilibrare a bugetului să fie luate doar după consultarea cu salariaţii, la fel pentru toţi.
Conflictul s-a încheiat după ce o parte din salariaţii nemulţumiţi şi managerul spitalului au vorbit cu primarul municipiului. Întâlnirea a avut loc astăzi la Primăria Paşcani, după acţiunea de protest de la primele ore ale diminetii.
Sindicaliştii au explicat că le-au fost tăiate sporurile pentru orele suplimentare cu 50% doar pentru o parte din asistenţii şi infirmierii din secţiile considerate de director mai puţin importante. Ei au spus că înţeleg problemele cu care spitalul se confruntă şi că pot face sacrificii însă au cerut ca măsurile să fie luate doar după consultarea cu ei şi fără discriminare.
De cealaltă parte managerul Costică Panzaru a explicat că spitalul are probleme financiare şi că veniturile actuale nu acoperă cheltuielile de intretinere şi mai ales cele salariale. De asemenea el a spus că măsuri similare au fost luate şi în rândul medicilor cărora le-au fost tăiate 50% din plata gărzilor efectuate în cursul săptămânii.
Primarul Dumitru Pantazi a precizat că nu poate interveni în politica salarială a spitalului dar că va căuta soluţii de rezolvare a problemei impreuna cu cei din Consiliul de Administratie. El a cerut managerului unităţii să se consulte cu sindicatele iar măsurile să fie echitabile pentru toţi.
Menţionăm că în momentul de faţă fondul de salarii la Spitalul de Urgente Pascani este de peste 4 milioane de lei pe luna din care 2,7 pentru achitarea salariilor de bază, aproape 180 000 lei pentru norma de hrană, peste 580 000 lei pentru gărzile medicilor şi cca 145 608 lei pentru orele suplimentare ale asistentilor şi infirmierilor. În acelaşi timp veniturile obţinute din contractile cu CAS sunt de cca 3,8 milioane de lei lunar, mai mici decât fondul de salarii. Unitatea are în momentul de faţă probleme cu achitarea facturilor şi stocurile de medicamente deşi anul trecut excedentul financiar era de cca 1 milion de euro. Banii au fost cheltuiţi pentru achitarea salariilor medicilor, după majorare, spune managerul Costică Panzaru.

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

ELEVII PASCANENI, PUSI PE DRUMURI PENTRU ABONAMENTELE GRATUITE

  Nemultumiri in randul elevilor si parintilor din Pascani in...

Mai mulți bani pentru noaptea de Revelion, la Pașcani

Primăria Municipiului Pașcani vrea să cheltuie 134.000 de lei...

Legislativul pășcănean în ședință pe 29 septembrie – DOC

Sedinta de Consiliu Local saptamana viitoare in municipiul Pascani....
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow