6.5 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Conferinta nationala la Liceul Moldova: „Câinele ghid – oportunitate de independenţă pentru persoanele nevăzătoare”

C.P. "Câinele ghid – oportunitate de independenţă pentru persoanele nevăzătoare organizată de Fundația Light into Europe și Liceul Special MOLDOVA Târgu Frumos

Fundaţia Light  into Europe în colaborare cu Liceul Special „Moldova”, Tg. Frumos, organizează joi, 23 noiembrie 2017, ora 15.00 Conferinta Naţională Câinele ghid – oportunitate de independenţă pentru persoanele nevăzătoare, la Liceul MOLDOVA din Tg. Frumos.

Se vor prezenta şi dezbate, atât legislaţia în vigoare în ceea ce priveşte utilizarea şi accesul câinilor ghizi în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun, cât şi utilitatea acestora în ceea ce priveşte independenţa şi integrarea socio-profesională a nevăzătorilor.

Sunt invitate să participe toate persoanele interesate,  persoane nevăzătoare posesori  sau nu ai câinilor ghizi, reprezentanţi ai instituţiilor publice, comerciale, ai firmelor de transport, magazinelor/centrelor  comerciale, ai hotelurilor/ pensiunilor, etc.

Într – o lume a intunericului in care trăiesc unii semeni de-ai noștri, un licăr de lumină și speranță vine din partea celui mai bun prieten al omului – câinele.  Rareori întâlniți la noi în țară, câinii ghizi ce călăuzesc persoanele nevăzătoare prin jungla urbană,  ajutându-le ca la fiecare pas acestea să fie în siguranță. Spre deosebire de companionii noștri  tolăniți  pe canapea zi de zi, câinii ghizi muncesc  non-stop toată   viața lor, rămânând mereu concentrați pe sarcina primită.  Câinele ghid oferă  mobilitate, încredere și o viață  socială  activă  persoanei nevăzătoare  pe care o însoțește.

              Primele dovezi ale folosirii câinilor pentru ghidaj datează încă  din secolul XVI. Prima școală specializată în dresajul câinilor ghizi a fost fondată  în Germania în timpul Primului Război Mondial. Câinii erau repartizați ostașilor care și-au pierdut vederea în luptă.  Ulterior, în perioada interbelică, școli pentru câini ghizi au fost inființate și în Marea Britanie și în SUA.

Câinele ghid are datoria de a-și ajuta stăpânul să se deplaseze dintr – un loc într – altul, în siguranță și cât mai eficient. Persoana cu dizabilități nu mai este nevoită să meargă cu pași mărunti, lovind fiecare potențial obstacol cu bastonul. Câinele poate  calcula și parcurge rapid un anumit traseu care nu pare a avea impedimente. De exemplu: de la un colț al străzii la altul, câinele ghid observă dacă  drumul este liber și poate susține un tempo mai ridicat și neîntrerupt al deplasării.

            În echipa om – câine,  câinele nu conduce stăpanul, iar omul nu controlează  întru  totul câinele; cei doi conclucrează pentru a călători în siguranță. Câinele nu cunoaște destinația, astfel că trebuie să urmeze instrucțiunile  stăpânului  în ceea ce privește direcția  pe care trebuie să o urmeze. În schimb, omul nu poate vedea obstacolele de pe traseu, așa că  este datoria câinelui să le sesizeze și să le evite. Fiecare jumătate a acestui cuplu se bazează  unul pe altul pentru a-și îndeplini misiunea.

              Când câinele beneficiază de mai multă  experiență  alături de stăpânul său,  el va putea ști de la sine ruta pe care trebuie să o apuce, în cazul în care  este una pe care a parcurs-o adesea. Stăpânul va putea da o simplă comandă  “spre serviciu”/ “cafenea”, iar câinele va face toată  munca
.

Vă așteptăm să ne fiți alături la acest inedit eveniment, care sperăm să fie o experiență deosebită și plăcută!"

Alte articole