3.3 C
Paşcani
luni, decembrie 6, 2021

Conferință de presa la Palatul Cantacuzino. Cladirea va fi transformată într-un muzeu si va face parte dintr-un circuit turistic

Conferinta săptămânală de presa susținută de primarul municipiului Pașcani a avut loc, de acesta data, in curtea Palatului Cantacuzino, edificiul cultural aflat in renovare printr-un proiect finanțat din fonduri europene.
Edilul a precizat ca lucrările sunt in grafic si ca societatea care a câștigat licitație este serioasă. Investiția in valoare de peste 2,7  milioane de lei trebuie finalizată pana in anual 2023. Pana acum au fost făcute si decontate lucrări de peste 800 000 lei iar municipalitatea trebuie sa asigure de la bugetul local peste 1,4 milioane de lei, cheltuieli neeligibile si cofinantarea de 2%.

Palatul Cantacuzino a fost construit între anii 1640 – 1650 de vistiernicul Iordache Cantacuzino, ca loc de adăpost pentru vanatoare, dar din clădirea veche nu a mai rămas decât foișorul, restul fiind reconstruita pe fundația inițială. In anul 1812 ajunge in posesia lui Iordache Rosetti Roznovanu iar in secolul următor a fost preluat de familia Bratianu. Mai târziu clădirea a fost expropiata de comuniști si transformată in Casa Pionerilor din Pașcani, apoi Palatul Copiilor, iar in anul 2012 a fost cumpărată de Primăria Pașcani, de la ultimii mostenitori, pentru suma de 180 000 euro.
Primarul Marius Pintilie a refuzat sa vorbească despre istoria clădirii pe motiv ca specialistii ar trebui sa o facă. Edilul a făcut precizari insa privind importanta acestei clădiri storice. El a spus ca la Pașcani ar trebui organizat un circuit turistic in care sa fie incluse mai multe obiective printre care Palatul Cantacuzino, Biserica “Sfinții Voievozi” si un muzeu al Cailor Ferate Romane care ar urma sa fie amenajat la fosta societate Remar, din fonduri europene.

Conform contractului, la Palatul Cantacuzino urmeaza sa fie reabilitata cladirea palatului, cu respectarea elementelor arhitecturale, a cailor de acces si a spatiilor verzi din imprejurimi. Dupa finalizarea lucrarilor, Palatul Cantacuzino va fi transformat in Muzeul Municipal al Pascaniului si va fi introdus in circuitul turistic.
Proiectul a fost demarat de fosta administratie locala iar in anul 2018 a fost semnat contractul de finantare.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Locuri de veci, doar pentru cei cu certificat de deces

Locurile de veci in noul cimitir al municipiului Pascani vor fi repartizate doar pe baza certificatului de...

La mulţi ani, români de pretutindeni! La mulţi ani, România!

De 1 decembrie omagiem Ziua Naţională a României, ziua românilor de pretutindeni. Visul unităţii noastre naţionale a fost...

Elevii pășcăneni ar putea avea, din nou, transport gratuit. Administrația locală a anunțat ca lucrează la un proiect de hotărâre în acest sens

Dupa luni de zile de asteptare, este posibil ca elevii pascaneni sa poate beneficia din nou de...

Garaje dărâmate la cererea Primăriei. Când vor fi aplicate măsuri similare și societății primarului?

Garajele construite ilegal de pe strada Zimbrului din Pascani au inceput sa fie daramate. Unul a fost...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI