More

  Conferință de presă la Hîrlău. 2 proiecte realizate cu fonduri europene

  Array

  Întrebări și răspunsuri pe tema proiectelor implementate la Hîrlău din fonduri europene în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute. 2 proiecte naționale de peste 6 milioane de lei fiecare au primăria din localitate partener sau solicitant, iar efectele directe se vor vedea începând de anul viitor: vor fi create prin înființarea unor întreprinderi sociale, noi locuri de muncă pentru categoriile defavorizate.

  Vineri la Primăria orașului Hîrlău a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate proiectele naționale cu finanțare europeană în care este implicată instituția.Este vorba despre crearea unor întreprinderi pe diferite domenii de activitate, banii fiind primiți în proporție de 98 % din Fondul Social European, doar 2 % fiind contribuția partenerilor și solicitanților.
  În deschiderea activității Constantin Cernescu, primarul orașului a prezentat invitaților pe scurt istoria localității și oportunitățile locale, afirmând că deși comunitatea este afectată de fenomene sociale precum migrarea sau de dizolvarea unor întreprinderi, cu străduința cetățenilor poate deveni un centru de dezvoltare socială, motiv pentru care și-a manifestat deschiderea și susținerea acestor inițiative.
  constantin cernescu
  A urmat descrierea succintă a proiectelor de către managerii lor. Perioada de implementare a acestora este de 12 luni, primind finanțare de peste 6 milioane de lei fiecare, din fonduri europene. Primul proiect prezentat a urmărit înființarea a 7 structuri de economie socială, din care 2 sunt din Hîrlău, pe feronerie și tâmplărie, beneficiarii fiind persoane din medii sau grupuri vulnerabile, care fie vor fi inițiate, fie respecializate în domeniile de activitate, astfel fiind create noi locuri de muncă.

  Al doilea proiect național în care este implicată Primăria din Hîrlău are domeniul de activitate în industria panificației și a produselor de patiserie. În acest proiect Hîrlăul este solicitant, având parteneri, 7 comune și un O.N.G. având în centru înființarea a 9 structuri de economie socială în 3 zone ale țării, Nord-Est, Sud-Muntenia și București-Ilfov, prin programul POSTDRU.

  Stadiul de implementare al proiectelor a ajuns la faza de aprobarea cererilor de plată pentru finalizarea investițiilor și angajărilor și urmează deschiderea activității.
  Primăria din Cârlogani, județul Olt este în cel mai avansat stadiu de aplicare a proiectului, deja au construit brutăria și chiar au scos primele pâini. Primarul localității, Ionel Văduva, prezent la conferință, intenționează să completeze activitățile din proiect prin colaborări fructuoase și schimburi de experiență.
  ionel vaduva
  La sfârșitul activității Maria Melenciuc, directorul Centrului Social Multifuncțional din Hîrlău, instituție creată în 2002 tot cu fonduri europene, a apreciat implicarea primăriei în realizarea acestor proiecte, menționând că acestea trebuie să aibă în vedere continuitatea, motiv pentru care a sugerat crearea unui Program European Regional chiar la Hîrlău, datorită experienței deja acumulate în accesarea de fonduri europene și colaborarea de succes cu alte autorități administrativ teritoriale din diferite zone ale țării.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Primarul Pascaniului nu mai are timp de Facebook. Trimiteti mesajele pe pagina Primariei, cu numele si adresele reale.

  Mesaj important pentru pascanenii care obisnuiesc sa foloseasca retelele de socializare pentru a semnala diverse probleme, autoritatilor locale. Daca aveti mesaje sau intrebari pentru...

  Sedinta Comisiei Locale de Fond Funciar a fost amanata. Se asteapta un raport devastator

  Pascanenii care mai au inca probleme nerezolvate privind obtinerea titlurilor de proprietate pentru terenurile cuvenite sau detinute, mai au de asteptat. Sedinta Comisiei Locale...

  Alte 2.520 de doze au fost distribuite către 15 centre de vaccinare. 126 de doze la Târgu Frumos și 84 la Hârlău

  Cu suportul și protecția echipajelor de jandarmi, astăzi s-a organizat transportul și distribuirea de la sediul Direcției de Sănătate Publică Iași către centrele de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI