-5.1 C
Paşcani
duminică, ianuarie 29, 2023

Conducerea RAGCL cere transformarea regiei în societate comercială

Regia păşcăneană de termoficare insistă să se transforme în societate comercială chiar dacă se confruntă cu probleme financiare uriaşe. Conducerea unităţii motivează că este în pericol de a nu mai avea licenţa de operare dacă nu respecta prevederile legii serviciilor comunitare de utilităţi publice. Decizia aparţine legislativului local, în subordinea căruia se afla, dar primarul şi consilierii evita să tranşeze soarta regiei. Asta deoarece o astfel de transformare ar presupune preluare datoriilor şi s-ar pune sub semnul întrebării delegarea serviciilor de termoficare şi transport public local.

Aproape toate regiile de termoficare din ţară au fost transformate în societăţi comerciale după modificarea legislaţiei în domeniu cu excepţia celei din Bucureşti şi a altor câteva din ţara care aveau în derulare investiţii din fonduri externe. Printre ele se numără şi RAGCL Paşcani unitate care ar fi trebuit să fie supusă reorganizării juridice de ani de zile. În acest sens conducerea a transmis, pentru a doua oară, o adresă către primar şi consilieri pentru a lua o decizie. Prima dintre ele a fost înregistrată în august 2017 iar a două în februarie 2018 dar subiectul nu a fost pus în discuţie nici până acum.

Directorul regiei spune că dacă unitatea nu va fi transformată în societate comercială risca să rămână fără licenţa de operare din vara acestui an. Asta deoarece Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a atras atenţia că nu va prelungi valabilitatea licenţei care expira peste câteva luni de zile, dacă nu vor fi respectate prevederile legale privind organizarea activităţii furnizorului de căldură.
Reprezentanţii Primăriei Paşcani au refuzat să comenteze acesta situaţie. Solicitarea regiei de termoficare este blocată în sertarul unui functionar public, şeful Unităţii de monitorizare a serviciilor publice, inspectorul Arseni Costel, cel care ar trebui să prezinte o soluţie şi o notă de impact pentru transformarea regiei în societate comercială. Mai mult executivul local se teme că într-o astfel de situaţie serviciile de termoficare dar şi cele de transport în comun ar urma să fie delegate din nou, de această dată prin licitaţie publică.
RAGCL Paşcani se confruntă de ani de zile cu o situaţie complicată din punct de vedere financiar. Datoriile faţă de bugetele de stat sunt de peste 40 milioane de lei, majoritatea din ele pentru nerambursarea unui credit de investiţii de către municipalitate dar garantat şi plătit de Ministerul Finanţelor. Mai mult numărul abonaţilor la sistemul centralizat de încălzire este tot mai mic, de cca 3000 de apartamente în timp ce preţul căldurii a fost recent majorat cu 20% iar numărul cererilor de debranşare este tot mai mare. În acest context consilierii din opoziţie vorbesc despre o închidere controlată a regiei iar primarul de o consultare publică pentru renunţarea la sistemul centralizat de încălzire.

Alte articole

Primaria vrea sa toaleteze si copacii din curtile cetatenilor din suburbii

  Administratia locala din Pascani intentioneaza sa-si extinda actiunile de...

Incepe proiectarea pentru amenajarea „iazului” Pestisorul

Dupa cativa ani de promisiuni si asteptari, administratia locala...

Ieşenii trebuie să se aştepte la o nouă vară secetoasă

Specialiștii spun că, dacă ritmul precipitațiilor va rămâne același,...

Sedinta bugetelor, in ultima zi a lunii. 25 de proiecte pe ordinea de zi

Sedinta grea la sfarsitul lunii ianuarie. Legislativul pascanean a...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow