19.5 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Conducerea județului Iași, venită la Pașcani pentru a-i convinge pe medicii de familie să-i vaccineze pe pășcăneni

Conducerea județului Iași a ajuns luni, 31 mai, la Pașcani și a participat la o ședință de lucru, alături de medicii de familie și de primarii din apropierea municipiului. În cadrul discuțiilor s-au identificat problemele de care se împiedică vaccinarea și s-a vorbit despre modul în care poate fi învinsă reticența medicilor de familie de a se implica în campania de vaccinare.

Astfel, la întâlnire au luat cuvântul pe rând, prefectul Județului, Marian Grigoraș, Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, deputatul Sorin Năcuță, primarul municipiului, Marius Pintilie, directorul DSP Iași, Vasile Cepoi și director CJAS Iași, Radu Țibichi.

Precizăm că presa nu a avut voie să filmeze, iar în cadrul ședinței, accentul a căzut pe modul în care medicii de familie, dar și primarii din comunele din apropierea Pașcaniului au reușit să facă eforturi pentru a-i convinge pe cetățeni să se vaccineze. Astfel, discuțiile au fost purtate pe două fronturi de analiză, pe de o parte s-au situat reprezentanții județului, iar pe altă parte s-au situat primarii și medicii de familie aflați în sală.

La discuție a participat si edilul municipiului Pașcani, Marius Pintilie, care este de pare că pășcănenii care refuză să se vaccineze și care se îmbolnăvesc trebuie să suporte cheltuilile pentru tratament și îngrijiri medicale.

Deși medicii ar fi trebuit să înceapă vaccinarea și în cabinete, campania s-a cam împotmolit, mai ales la Pașcani, acolo unde se observă un trend descrescător al numărului de vaccinuri administrate.

Conform directorului CJAS Iași, Radu Țibichi, nu există probleme de finanțare cu privire la campania de vaccinare și sunt fonduri suficiente ca toți medicii să fie plătiți. Cu toate acestea, la nivelul Pașcaniului și a comunelor din apropiere, figurează 52 de medici de familie dintre care doar 15 au încheiat contracte pentru vaccinare.

Pe de o parte, medicii de familie se plâng că pacienții sunt adesea cei care refuză imunizarea, mai ales din  cauza efectelor adverse sau din cauza tipul de vaccin folosit în cabinet, o cerere mult mai populară fiind pentru serul Pfizer.

Pe de altă parte, reprezentanții instituțiilor ieșene nu înțeleg reticența medicilor de a vaccina, mai ales în condițiile în care au fost deschise centre de vaccinare, au fost puse la dispoziție echipe mobile de vaccinare, iar în lunile iulie – august se așteapă o creștere a numărul de infectări, mai ales ca urmare a întoarcerii românilor din străinătate.

La sfârșitul întâlnirii a avut loc și o declarație de presă, susținută de prefectul Județului. Conform spuselor acestuia, în continuare se așteaptă mai multă implicare în procesul de vaccinare, mai ales la nivelul mediului rural, acolo unde caravana poate fi cea mai bună soluție.

Menționăm că în perioada următoare aceste intalniri vor continua la Hârlau, la Târgu Frumos și la Raducaneni.

Alte articole