12.4 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Condițiile în care începe școala sunt anunțate astăzi. De ce profesorii sunt reticenți față de vaccinare

Autoritățile sunt așteptate să detalieze astăzi în ce condiții va începe noul an școlar la 13 septembrie. Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrul sănătăţii, Ioana Mihăilă, vor avea miercuri dimineață, la ora 10:00, o conferință de presă în care vor detalia ce conține Ordinul de Ministru comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea școlii, stabilită pentru data de 13 septembrie, cu prezență fizică, valul patru al pandemiei este în plină ascensiune în România, iar profesorii nu se înghesuie să se vaccineze

La Iași, de exemplu, doar jumătate dintre profesori s-au vaccinat până în acest moment. La nivel național, proporția angajaților din învățământ vaccinați este de aproape 60%. Inspectoratul Școlar Iași speră ca procentul să crească de la jumătatea lunii septembrie, după ce se vor organiza caravane mobile în școli.

Ministerul Educației a cerut ca până pe 8 septembrie să primească o situație detaliată a numărului de cadre didactice vaccinate împotriva Covid-19.

Profesor: „Prea se insistă, prea se dau vouchere”

La Iași, puțin peste 6.600 de angajați din școli sunt vaccinați.

„La nivelul județului Iași 55% dintre angajați, asta însemnând profesori, învățători, educatori, deci cadre didactice, cadre didactice auxiliare, personal nedidactic, sunt deja vaccinați”, a detaliat Antonina Bliorț – purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean  Iași.

Dan Chihaia este profesor de limba engleză la Colegiul „Vasile Adamachi” Iași. Nu vrea deocamdată să se vaccineze.

„Prea se insistă, prea se dau vouchere, prea se dau cadouri pentru vaccinați. Eu nu sunt de acord cu chestiunea asta și asta îmi ridica un semn de întrebare. Și atunci prefer să mai aștept, să mă gândesc dacă merită sau nu merită să fii vaccinat”, spune Dan Chihaia.

Profesorul nu consideră că decizia lui poate afecta sănătatea copiilor. „Nu mă pot considera a fi un pericol pentru elevii de la clasă, pentru că mă protejez, respect toate măsurile de protecție din școală și din afară”, a explicat el.

„Există anumite temeri legate de faptul că acest vaccin nu a fost suficient testat, nu se cunosc suficient de bine efectele adverse și probabil că cei care fac această campanie în România ar trebui să explice mai mult aceste lucruri care țin punctual de aceste vulnerabilități”, este de părere Laviniu Lăcustă, președintele sindicatului USLIP Iași.

Cei care s-au vaccinat cred, însă, că e cea mai bună soluție pentru a evita cursurile online.

„Eu îmi doresc să merg la școală, sunt pregătită pentru interacțiunea cu elevii, sunt dirigintă la o clasă de-a VIII-a. Învățământul online, din nefericire, aduce mari pierderi, pentru adolescenți, pentru copii, pentru tineri. Eu am făcut-o din convingere”, a declarat Mihaela Cenușă – profesor la Colegiul „Octav Băncilă”.

Autoritățile sanitare și Inspectoratul Școlar Iași speră să reușească să îi convingă pe sceptici să se vaccineze, chiar dacă acest lucru se va întâmpla după începerea noul an școlar.

„Vizăm și posibilitatea ca să vaccinăm în școli. Acolo unde numărul doritorilor va fi suficient de mare, un număr de cel puțin zece cazuri”, spune Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Câți copii și profesori s-au vaccinat în România. Ministru: „Trist și îngrijorător”

Din estimările de până acum, la nivel național, 60% dintre cadrele didactice sunt vaccinate. Întrebată, luni seara, la Digi24, cum comentează faptul că atât de puțini profesori s-au vaccinat, Ioana Mihăilă, ministrul sănătății, a răspuns că i se pare „cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător”.

„Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. Niciodată nu este târziu pentru vaccinare. (…) Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și pentru ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Aproape 35.000 de copii cu vârste între 12 și 15 ani s-au vaccinat. Numărul a crescut cu 5.000 față de raportarea precedentă, spunea, duminică, la Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Totodată, a crescut cu 3.000 și numărul vaccinaților din categoria de vârstă 16-19 ani.

Mai exact, avem 34.706 copii cu vârsta 12 și 15 ani vaccinați până în prezent, iar la categoria 16-19 ani este o creștere de la 150.000 la 153.000, a precizat ministrul educației.

În ceea ce privește cadrele didactice, ultima raportare prin interogarea fiecărei școli arăta că există peste 185.000 de angajați în sistemul de învățământ, dintr-un total de peste 300.000, care se vaccinaseră, ceea ce înseamnă o proporție de peste 60 la sută.

„Am transmis deja o solicitare, astfel încât, odată cu revenirea în școli (a cadrelor didactice – n.r.), în data de 1 septembrie, să facem actualizarea acestei raportări la nivelul fiecărei școli, la nivelul fiecărui județ și apoi la nivel național, la nivelul fiecărei universități, în așa fel încât să putem oferi un răspuns concret cel mai târziu în data de 8 septembrie cu privire la numărul angajaților din învățământ vaccinați”, a declarat ministrul educației la Digi24.

Trei variante pentru vaccinarea în școli

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a explicat luni la Digi24 și cum va funcționa vaccinarea în școli.

„Deja, împreună cu Ministerul Educaţiei, au fost nominalizate persoane de contact în fiecare şcoală care iau legătura, pe de o parte, cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi implicit ai centrelor de vaccinare, pe de altă parte, cu clasele şi cu părinţii, tocmai pentru a organiza campanii de informare şi pentru a pune în legătură specialiştii cu părinţii pentru a avea o informare corectă asupra beneficiilor vaccinării la copil”, a spus Ioana Mihăilă.

Ministrul a arătat că vor fi trei variante de vaccinare în care vor fi implicate școlile:

  • acolo unde se poate şi unde există cabinete medicale şcolare, medic şcolar şi dotare corespunzătoare, la nivelul acelor cabinete se pot organiza centre de vaccinare;
  • acolo unde infrastructura sau personalul nu permit organizarea, în acele cabinete se poate solicita caravană mobilă prin mobilizarea unei echipe de la centrele de vaccinare. În special în oraşe avem centre de vaccinare care au timp, nemaiavând acum atât de multă activitate, să se mobilizeze către şcoli, a punctat Ioana Mihăilă.
  • la şcolile unde există un centru de vaccinare în imediata proximitate, reprezentanţii şcolii informează şi programează copiii, părinţii şi cadrele didactice la vaccinare.

Sursa DIGI 24

Alte articole