15.8 C
Paşcani
duminică, octombrie 2, 2022
Array

Condiţii meteorologice favorabile pentru lucrările agricole de toamnă

- Advertisement -

Condiţiile agrometeorologice prognozate pentru următoarele zile vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice campaniei de toamnă, precum recoltare, transport sau depozitare, reiese din prognoza agrometeorologică întocmită de către specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
Potrivit sursei citate, până în data de 6 noiembrie, vremea mai rece decât în mod obişnuit prognozată la începutul intervalului, va intra într-un proces de încălzire treptată, aceasta devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între minus două şi 12 grade Celsius, iar valorile medii diurne la nivelul solului, la adâncimea de 10 cm, vor oscila între 4 şi 11 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, limite optime parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, însoţite de intensificări temporare ale vântului.
Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza relevă faptul că, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. De asemenea, pe unele suprafeţe agricole din nordul şi estul Moldovei, estul Munteniei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

Totodată, regimul termic şi hidric favorabil din aer şi sol va imprima ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la culturile de câmp în aproape toată ţara, iar în zonele depresionare procesele vegetative se vor desfăşura mai lent.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge germinarea-răsărirea (20-100%), precum şi înfrunzirea (2-6 frunze) şi înfrăţirea (10-30%) la culturile înfiinţate în perioada optimă. În funcţie de data semănatului, rapiţa îşi va definitiva germinarea (100%), totodată continuându-se răsărirea (10-100%) şi înfrunzirea (6-11 frunze), în majoritatea zonelor de cultură. Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se va recolta pe ultimele suprafeţe, iar în majoritatea plantaţiilor pomi-viticole se vor înregistra fazele de maturare a lemnului/coardelor, precum şi îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.

 

Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow