25.8 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022
Array

Condamnați de societate. Ce șanse au foștii pușcăriași să își găsească un loc de muncă

Condamnați de societate. Ce șanse au foștii pușcăriași să își găsească un loc de muncă

Disperare din partea unui pășcănean. Ieșit din pușcărie, bărbatul își caută un loc de muncă pentru a-și întreține familia. A mers la mai toate societățile din Municipiu, însă se lovește de același refuz, spune el că din cauza cazierului “pătat”. A ajuns astăzi să stea de vorbă și cu autoritățile locale în speranța că va fi îndrumat spre un loc de muncă, pentru a nu mai fi nevoit să muncească prin cimitir cu ziua, dat fiind că are și doi copii, dintre care unul minor. Acum, simte pe pielea lui cât de greu îi este să se reintegreze în societate după ce a ieșit de după gratii.

Materialul video în cadrul știrilor INFOBIT. 

Ionel Pasat are 40 de ani și abia a ieșit din pușcărie. Are calificări în domenii precum tâmplărie și tinichigerie, iar după gratii a făcut cursuri de reintegrare în societate. Disperat că nu și-a găsit un loc de muncă, a venit la Primărie din Pașcani ca un ultimă speranță. El vrea să muncească, mai ales că și-a ispășit pedeapsa. La audiențele săptămânale și-a spus păsul în fața viceprimarului Gabriela Nedelcu și asistenilor social.

“M-am săturat să fiu refuzat. Am mers la toate firmele din Pașcani. Când au ajuns la cazier și au văzut că am făcut pușcărie, nu mai au nevoie de mine. Vreu să muncesc legal și corect, nu să dau în cap cuiva pentru că așa ar fi cea mai ușoară cale! I-am luat banii și am să dau de mâncare copilului! Nu mai rezist!Vreau să muncesc, nu să beneficiez de ajutor socoal!”

Pășcănenaul domiciliat în Lunca Pașcani spune că este căsătorit, are doi copii – de 9 respectiv 17 ani, și locuiește în casa părintească, alături de tatăl de la care nu are nici un sprijin pentru că este bolnav și are venituri mici. Pentru că nu are bani să ofere ce ar dori copiilor, ei sunt lăsați în grija bunicilor maternali.

Vicepriamrul Nedelcu a spus că Primărie Pașcani nu face angajări însă în urma unei anchete sociale oferă ajutor pe partea socială – de la alocație pentru copii până la cea de încălzire. Tot ce trebuie să facă este să se prezinte la Compartimentul de Asistență Socială din cadrul Primăriei cu un dosar unde să fie actele ce dovedește situația complicată în care se află.

Bărbatul a fost îndrumat să nu renunțe a căuta un loc de muncă și mai ales să se adreseze AJOFM Pașcani pentru a fi luat în evidențe de către angajatori și astfel va putea participa și la ore de mediere, consiliere și chiar recalificare.

Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al Agenției județene Iași a precizat că angajtorii care încadrează pe locuri de muncă categoriile vulnerabile au tot felul de beneficii mai ales pe partea materială.

Menționăm că Ionel Pasat a fost condamnat la trei fapte – furt calificat, conducerea pe drumurile publice a unui autoturism în stare de ebrietate și fără permis. Nefericitul moment s-a petrecut în vara anului 2009 atunci când bărbatul s-a urcat la volanul autoturismului firmei la care lucra și a ieșit să se plimbe prin oraș. El a fost oprit de polițiști la un control de rutină, care după verificări au stabilit că nu avea permis și era sub influența băuturilor alcoolice. Probele biologice au indicat o îmbibație alcoolică mai mare de 0,80 mg/l alcool. Ionel Pasat a fost trimis în judecată în luna decembrie 2012. În tot acest timp, bărbatul a fost judecat în stare de libertate iar când s-a dat soluția în dosar s-a constatat că acesta părăsise țara. A fost dat în urmărire generală. A fost găsit de oamenii legii în luna februarie 2014, la o locuință din Vatra Pașcani și dus în arestul IPJ Iași.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow