3.3 C
Paşcani
joi, decembrie 8, 2022
Array

Conacul Sturdza de la Cozmesti rămâne al nimănui

Conacul_Sturdza_de_la_Cozmesti

Un proces derulat intre familia printului Sturdza si autoritatile judetene bate pasul pe loc • Magistratii au trimis spre rejudecare un dosar prin care Mihai Sturdza cere retrocedarea mai multor suprafete de teren si a unor imobile din comuna Stolniceni-Prajescu

Proprietatiile familiei Sturdza din partea de vest a judetului Iasi raman deocamdata in administrarea autoritatilor judetene. Un proces intentat de printul Mihai Sturdza, in care a cerut reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor proprietati din comuna Stolniceni-Prajescu, a fost transat de instanta in favoarea autoritatilor.

Dupa mai multe termene, magistratii au dispus rejudecarea unei spete dintre cele doua parti privind reconstituirea unei suprafete din Stolniceni, respectiv cea din satul Cozmesti.

Sturdza a cerut retrocedarea unei suprafete de aproape 30.000 metri patrati, a uneia de peste 11.000 metri patrati, Hanul din Cozmesti, precum si o alta suprafata de peste 22.000 metri patrati, situata in vatra satului. Initial, cererea lui Sturdza a fost respinsa, insa dosarul a fost trimis spre rejudecare.

„Respinge plangerea formulata de petentul Sturdza Mihai, prin mandatar Cichi Traian, in contradictoriu cu intimatele Comisia Judeteana de Fond Funciar Iasi si Comisia Locala Stolniceni-Prajescu impotriva unei hotarari a Comisiei Judetene, ce solutioneaza cererea petentului de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafata de 29.536 metri patrati si pentru constructiile edificate pe aceasta suprafata.

Admite recursul formulat de Comisia Judeteana Iasi de fond funciar si respinge cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafata mentionata”, se arata in hotararea instantei. Procesul va fi reluat la Judecatoria din municipiul Pascani. Dosarul este unul vechi, cele doua parti judecandu-se de ani de zile pe aceasta speta.

Vistiernicul Grigoras Sturdza apare ca proprietar al mosiei din satul Cozmesti inca din 1803. De-a lungul timpului, conacul a suferit mai multe modificari. În prezent, cladirea se afla in administrarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Iasi.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow