16.1 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 25, 2021
Array

Conacul Sturdza de la Cozmesti rămâne al nimănui

Conacul_Sturdza_de_la_Cozmesti

Un proces derulat intre familia printului Sturdza si autoritatile judetene bate pasul pe loc • Magistratii au trimis spre rejudecare un dosar prin care Mihai Sturdza cere retrocedarea mai multor suprafete de teren si a unor imobile din comuna Stolniceni-Prajescu

Proprietatiile familiei Sturdza din partea de vest a judetului Iasi raman deocamdata in administrarea autoritatilor judetene. Un proces intentat de printul Mihai Sturdza, in care a cerut reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor proprietati din comuna Stolniceni-Prajescu, a fost transat de instanta in favoarea autoritatilor.

Dupa mai multe termene, magistratii au dispus rejudecarea unei spete dintre cele doua parti privind reconstituirea unei suprafete din Stolniceni, respectiv cea din satul Cozmesti.

Sturdza a cerut retrocedarea unei suprafete de aproape 30.000 metri patrati, a uneia de peste 11.000 metri patrati, Hanul din Cozmesti, precum si o alta suprafata de peste 22.000 metri patrati, situata in vatra satului. Initial, cererea lui Sturdza a fost respinsa, insa dosarul a fost trimis spre rejudecare.

“Respinge plangerea formulata de petentul Sturdza Mihai, prin mandatar Cichi Traian, in contradictoriu cu intimatele Comisia Judeteana de Fond Funciar Iasi si Comisia Locala Stolniceni-Prajescu impotriva unei hotarari a Comisiei Judetene, ce solutioneaza cererea petentului de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafata de 29.536 metri patrati si pentru constructiile edificate pe aceasta suprafata.

Admite recursul formulat de Comisia Judeteana Iasi de fond funciar si respinge cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafata mentionata”, se arata in hotararea instantei. Procesul va fi reluat la Judecatoria din municipiul Pascani. Dosarul este unul vechi, cele doua parti judecandu-se de ani de zile pe aceasta speta.

Vistiernicul Grigoras Sturdza apare ca proprietar al mosiei din satul Cozmesti inca din 1803. De-a lungul timpului, conacul a suferit mai multe modificari. În prezent, cladirea se afla in administrarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Iasi.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Florin Cîţu vs. Ludovic Orban, la congresul PNL. Liberalii îşi aleg viitorul preşedinte de partid

Congresul PNL îi pune faţă în faţă pe Ludovic Orban, preşedintele actual al partidului, şi Florin Cîţu,...

Heleșteni: Omorât pe drumul sătesc dis-de-dimineaţă de un vitezoman: circula cu mult peste 100 km/h printre case

Un sătean din Heleşteni a fost omorât de maşina unui vitezoman care a ricoşat ca o bilă...

Mărturii dramatice. Valul 4 la Ambulanţă: 20 solicitări pe oră, zi şi noapte, la Iaşi

„Noi suntem cu mâinile goale, la fel ca soldaţii care merg la război şi care nu au...

DEPUTATUL VASILE TOMA, INTREBARI PENTRU PNL

Domnule Premier, domnule Președinte al Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor miniștri și demnitari PNL, Congresul sau demisia! Domnule...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI