More

  Comunicat:Contracte, convenții și încasări ale ApaVital la Pașcani. Bilanțul primului semestru din 2016

  Array

  În prima jumătate a anului 2016 S.C. ApaVital S.A. a continuat să facă eforturi consistente în vederea furnizării unui serviciu de calitate la Pașcani, în condiții de secolul XXI, cu minime întreruperi și cu rezolvarea cu maximă promptitudine a avariilor apărute datorită infrastructurii existente, de slabă calitate ori extrem de deteriorate, datorită vechimii acesteia. În plus, ApaVital a continuat să facă investiții semnificative din fonduri proprii, iar la sfârșitul lunii martie 2016 a demarat cel mai mare proiect în infrastructura Pașcaniului de după 1989, in valoare de peste 58.000.000 lei.
  Întrucât o solicitare constantă și repetată a pășcănenilor care locuiesc la blocuri a fost aceea de individualizare a consumului și, mai ales, a contractării serviciilor de apă și canalizare, pentru a veni în întâmpinarea dorinței acestora, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, am facilitat încheierea de contracte și convenții individuale pentru toți cetățenii care și-au exprimat dorința în acest sens și care, în plus, îndeplineau și condițiile tehnice necesare, așa cum sunt acestea prevăzute în legislația specifică. Astfel, în acest moment sunt încheiate de către locatarii de la blocurile din Pașcani un număr de 291 de convenții, 508 contracte individuale cu separare pe orizontala și 352 de contracte in nume propriu (cu branșamente proprii), adică un total de 1151 de apartamente, aceasta însemnând că a opta parte dintre locatarii de la blocurile din municipiul Pașcani au deja relații contractuale directe cu ApaVital.
  Ținând seama de solicitările locatarilor și ale autorităților locale de a facilita încheierea de convenții individuale care să permită facturarea individuală și pentru locatarii care au contoarelor în interiorul apartamentelor, ApaVital a venit în întâmpinarea dorinței acestora și, în conformitate cu prevederile Legii 241/2006, cu modificările și completările ulterioare, a înaintat Primăriei și Consiliului Local Pașcani o propunere de Metodologie de repartizare și facturare individuală pe baza de convenție a consumurilor. Simultan, ApaVital a încetat debranșările datornicilor, pentru a acorda locuitorilor răgazul de a se organiza în asociații, în vederea încheierii de convenții individuale ori, acolo unde au fost solicitări în acest sens, pentru a realiza separarea rețelelor în scopul contractării individuale a serviciilor.
  Din păcate, acest răgaz acordat a fost greșit înțeles de o parte a populației municipiul Pașcani, care a considerat că, astfel, poate beneficia de serviciile de apă și canalizare fără să plătească contravaloarea acestora. În ultimele luni, debitele înregistrate de clienții de la blocuri care nu au contracte sau convenții individuale au crescut într-un mod destul de semnificativ, îndeosebi în cazul blocurilor/scărilor în cazul cărora contractul de furnizare a apei și de prestare a serviciilor de canalizare-epurare este încheiat cu reprezentanți de scară. Astfel, restanțele acestor clienți însumează la aceasta dată aproape 10 miliarde de lei vechi, ceea ce reprezintă valoarea medie a facturilor pe ultimele patru luni. În schimb, locatarilor care au contracte și convenții individuale, indiferent că locuiesc la blocuri ori la case, sunt cu aproximație cu plata facturilor la zi.

  În mod evident, debitele sunt distribuite inegal, existând și scări ori blocuri cu datorii minime, dar și scări și imobile unde datoriile au valoarea facturii medii de pe mai multe luni (unele chiar de peste nouă luni). Din păcate, constatarea aceasta, dublată de faptul că acești locatari nu acționează pentru a încheia convenții ori contracte individuale ne obligă să luăm măsuri în vederea limitării pierderilor înregistrate. În plus, datorită diferendelor și fricțiunilor existente între locatari, ne confruntăm și cu situația existenței unor scări de bloc în cazul cărora nu mai avem contracte de furnizare valabile, caz în care ne aflăm în imposibilitatea legală de a mai pune la dispoziția acestora produsele și serviciile noastre.
  Furnizarea unor servicii de apă și canalizare constante și de bună calitate presupune un parteneriat și o colaborare corectă și onestă între toate părțile implicate. ApaVital, ca operator al serviciilor de apă și canalizare în municipiul Pașcani, face eforturi constante pentru a le furniza la cele mai înalte standarde de calitate. Beneficiarii, la rândul lor, trebuie să își asume sarcina achitării prompte a contravalorii produselor și serviciilor contractate, de care beneficiază. În lipsa unui ritm al plăților realizate de către beneficiari care să fie în concordanță cu cantitatea și calitatea produselor și serviciilor furnizate, ApaVital, ca operator al serviciilor de apă și canalizare din mun. Pașcani, va fi în imposibilitatea de a menține același ritm susținut al investițiilor în infrastructura de apă și canalizare din municipiul Pașcani.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Discutii pentru sensuri giratorii, in loc de semafoare si sistematizarea cartierelor

  Administratia din Pascani vrea sa renunte la semafoare, din cauza problemelor tehnice aparute tot mai des, si sa le inlocuieasca cu sensuri giratorii. Anuntul...

  Școala Lunca va fi preluată din toamnă de Școala Gimnazială Iordache Cantacuzino Pașcani

  Incepand de anul scolar viitor, Scoala Gimnaziala Lunca si structura Blagesti vor fi arondate Scolii Gimnaziale Iordache Cantacuzino, de pe strada Stefan cel Mare...

  Probleme cu retelele de apa, din cauza gerului

  Probleme serioase la retele de distributia a apei din municipiul Pascani, din cauza temperaturilor extreme din ultimile zile. Zeci de conducte au inghetat atat...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI