9.9 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023

Comunicat: CLP ECOSERV SRL despre abonamentele gratuite pentru elevi

C.P. Avand in vedere numeroasele solicitari ale cetatenilor privind elibererarea de abonamente gratuite pentru elevi, S.C. CLP ECOSERV SRL PASCANI revine cu o serie de precizari :

-Asa cum a comunicat public, societatea noastra a sistat eliberarea de abonamente gratuite catre elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat de pe raza municipiului Pascani, acordate in baza Legii nr.1/2011, a educatiei nationale, actualizata, pana la reglementarea situatiei privind decontarea acestora de la bugetul local de venituri si cheltuieli al municipiului Pascani.

Precizam ca aceasta hotarare a fost luata in sedinta Consiliului de Administratie al societatii, motivat de neplata contravalorii acestor abonamente de la bugetul local, de catre Primaria Municipiului Pascani.

In fapt, societatea noastra, in calitate de operator local, a procedat in conformitate cu prevederile Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport public local de calatori nr.15888/2020, si ale Legii 1/2011, a educatiei nationale, actualizata, si a facturat contravaloarea acestor abonamente catre UAT Pascani, fiind nevoita sa isi acopere costurile de operare cu serviciul public delegat. Societatea noastra nu isi poate asuma costurile de operare, si sa lucreze in pierdere, in conditiile in care i se solicita operarea in conditii de maxima eficienta si respectarea unor indicatori de performanta, iar factorii de decizie din cadrul Primariei municipiului refuza sa achite facturile emise reprezentand c/v abonamentelor emise elevilor incepand cu luna noiembrie 2020, luna februarie 2021 si luna martie 2021. Asa cum am mentionat, am incercat sa retrimitem aceste facturi la Primarie si ne-au fost returnate de fiecare data, motivandu-se ca : “ pana la aceasta data nu au fost emise norme legale de aplicare a prevederilor privind asigurarea decontarii cheltuielilor de transport a elevilor, in conditiile modificarii Legii educatiei nationale nr.1/2011”, “suma necesara decontarii facturilor emise de operator nefiind alocata si nici bugetata pana la aceasta data, nu poate fi achitata”, cat si faptul ca: ”trebuie tinut cont de faptul ca, daca prin Legea bugetului de stat pentru anul 2021 invatamantul nu va primi sume pentru decontarea transportului elevilor, SC CLP ECOSERV SRL nu va putea emite abonamente de transport gratuit acestora”.

In aceste conditii, intrucat autoritatile publice locale nu isi asuma costurile abonamentelor si noi nu putem suporta pe termen nelimitat aceste costuri, singura solutie pentru operator de a putea presta serviciul delegat este de a solicita elevilor sa achite contravaloarea abonamentelor.

Nu este o decizie usoara pentru operator, si, in prezent ne-am adresat instantelor de judecata pentru recuperarea acestor sume. Pana la finalizarea dosarului in instanta, suntem nevoiti sa solicitam achitarea de catre beneficiari a contravalorii abonamentelor.

De altfel, acelasi lucru s-a intamplat si cu sumele reprezentand compensatia calculata ca urmare a indeplinirii de catre operator a obligatiei de serviciu public referitoare la activitatea de transport public de calatori, prin curse regulate in Municipiul Pascani, sume transmise de catre SC CLP ECOSERV SRL prin rapoartele lunare intocmite si, in legatura cu care, pana in prezent, nu s-a primit niciun raspuns referitor la agreerea sau nu a acestora. In aceste conditii din luna octombrie asteptam un rapsuns pentru a factura sumele corespunzatoare. Mai mult, s-au facut interventii la Consiliul Concurentei, pentru a obtine lamuriri in legatura cu aceste sume.

Noi consideram ca prin intocmirea acestor Rapoarte ce trebuiau agreate de catre delegatar ne-am indeplinit atributiile, iar in raspunsul sau, Consiliul Concurentei nu poate avea un punct de vedere diferit.

Societatea noastra nu doreste decat sa poata presta activitatea in conditii optime, fara a i se impune tot felul de bariere. Insa nu poate sa isi asume toate costurile legate de prestarea serviciului delegat, in conditiile in care legiuitorul a stabilit clar modul de achitare al acestora abonamente, respectiv de la bugetul local.

In consecinta, apelam la intelegerea cetatenilor care au copii aflati in aceasta situatie, si care, in aceste conditii, trebuie sa inteleaga ca daca societatea noastra trebuie sa procedeze conform prevederilor legale, acelasi lucru trebuie respectat si de catre factorii de decizie din cadrul Primariei Municipiului Pascani.

Director General

Cons. Jr. URSU DUMITRU LEONARD

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow