13 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023
Array

Comunicat Apa Vital: Apa rosiatica din Siret era de la Rompak. Se incadreaza in parametri

Având în vedere zvonurile răspândite în rândul opiniei publice din Paşcani privind o eventuală poluare a râului Siret în cursul lunii august 2017, prin depăşirea limitelor legale de către apa evacuată din Staţia de epurare a apelor uzate (SEAU) Paşcani, administrată de SC ApaVital SA, facem următoarele precizări:
1. În cadrul Laboratorului de proces din cadrul SEAU Paşcani (punct de lucru al Laboratorului de ape uzate) se realizează prelevări şi analize zilnice ale apelor evacuate prin efluentul SEAU Paşcani. Probele de apă analizate zilnic în cursul lunii august s-au încadrat în limitele prevăzute în reglementările legale, pentru fiecare dintre indicatorii de calitate analizaţi, aşa cum sunt aceştia prevăzuţi în legislaţia şi reglementările valabile la nivel naţional.
2. Colorația roșiatică sesizată de autorul fotografiilor postate pe Facebook şi preluate de redacția Newspascani.com este determinată de apele tehnologice evacuate de SC Rompak SA, respectiv ape intens colorate în roșu, cu conținut de melasă. Normativele specifice apelor uzate nu reglementează şi indicatorul de calitate ”culoare” a apelor deversate, ci doar cantităţile de agenţi poluanţi, fizici, chimici şi biologici.
3. În urma unei şedinţe de lucru desfăşurate cu reprezentanţi ai ABA Siret din cadrul A.N „Apele Române”, ai SC Rompak SRL Paşcani şi ai SC ApaVital SA, s-a convenit ca SC Rompak SRL să ia măsuri pentru identificarea de soluţii pentru tratarea/corectarea culorii apelor uzate pretratate în cadrul societăţii şi evacuate în SEAU Paşcani, care nu este prevăzută cu instalaţii de epurare care să trateze parametrul de calitate „culoare”.
4. În ce priveşte încărcarea cu agenţi poluaţi a apelor tehnologice evacuate de SC Rompak SA, aceasta nu influențează negativ procesul tehnologic al SEAU Pașcani, respectiv valorile indicatorilor de calitate monitorizați pentru efluentul stației, impuși prin autorizația de gospodărire a apelor si prevăzuţi în NTPA 001/2002
Dr. ing. Ion TOMA
Director general

 

 

 

Foto: Pascanilive.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow