15.2 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022

Comunele ieşene care au pus anul trecut mâna pe cei mai mulţi bani europeni

Cum banii de la bugetul local sunt puţini şi nu ajung pentru investiţii de amploare, unele primării din judeţul Iaşi „pun osul la treabă” şi accesează fonduri europene ca să schimbe viaţa localnicilor.

În comunele ieşene Dumeşti şi Butea, spre exemplu, trăiesc la un loc aproape 6.000 de suflete – puţine comparativ cu alte localităţi -, însă asta nu i-a împiedicat pe primari să îşi dorească să dezvolte comunităţile pentru oamenii care i-au ales, reuşind să atragă aproximativ 4,35 milioane de euro de la Uniunea Europeană (UE) prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). De altfel, comunele Dumeşti şi Butea ocupă locul 4, respectiv locul 5 într-un clasament al comunelor din judeţul nostru care au obţinut cei mai mulţi bani prin PNDR 2020, cap de listă fiind comuna Holboca, cu 2,99 milioane de euro obţinuţi de la UE. Primăriile au folosit mare parte a banilor europeni pentru infrastructura de bază, mai exact drumuri şi canalizare.

Cine este pe primul loc

Astfel, potrivit datelor transmise „Ziarului de Iaşi” de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) prin Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 1 Nord – Est Iaşi, comunele Holboca, Miroslava, Stolniceni-Prăjescu, Dumeşti şi Butea ocupă primele poziţii în rândul beneficiarilor finanţărilor nerambursabile acordate în cadrul PNDR 2020, cele cinci primării din judeţul Iaşi obţinând fonduri de aproape 12,35 milioane de euro de la UE. În funcţie de valoarea totală a contractelor de finanţare semnate cu AFIR, comuna Holboca se situează pe locul 1 în rândul comunelor ieşene care au obţinut fonduri europene în perioada 2014 – 2020, cu aproape 2,99 milioane de euro.

Primăria a cheltuit 1 milion de euro pentru amenajarea drumurilor de exploatare, iar pentru alte drumuri de interes local 956.000 de euro. O parte din bani au fost folosiţi, printre altele, şi pentru înfiinţarea şi dotarea unei grădiniţe în satul Dancu, reabilitarea şi dotarea căminului cultural, cât şi pentru construirea unui parc pentru minorităţi preponderente.

Bani pentru drumuri, şcoală şi utilităţi

Comuna Miroslava se situează pe locul 2, cu o valoare totală de 2,59 milioane de euro a contractelor de finanţare semnate cu AFIR în perioada de programare 2014 – 2020. Pentru  modernizarea drumurilor de interes local în comună s-au cheltuit 980.000 de euro, iar aproape 480.000 de euro pentru modernizarea şi reabilitarea corpurilor de clădire „Şcoala Mică” şi „Şcoala Mare” din cadrul „Grupului Şcolar Agricol Mihail Kogălniceanu”.

Tot cu ajutorul banilor europeni s-a extins şi infrastructura de apă în localităţile Găureni, Uricani, Brătuleni, Voroveşti, Valea Ursului şi Ciurbeşti, mai exact 1 milion de euro, cu restul banilor primăria amenajând şi trei parcuri de joacă pentru copii. Comuna Stolniceni-Prăjescu se clasează pe locul 3, cu 2,42 milioane de euro. Au fost modernizate drumurile de exploatare şi comunale cu aproape 2 milioane de euro, iar căminul cultural Cozmeşti a fost reabilitat şi modernizat cu 294.000 de euro. Autorităţile au construit şi trei terenuri de sport.

Achiziţia unui buldoexcavator

Comuna Dumeşti se poziţionează pe locul 4, cu 2,29 milioane de euro. Aproape 993.000 de euro s-au dus pe îmbunătăţirea infrastructurii agricole, iar pentru modernizarea drumurilor comunale 951.000 de euro. Restul banilor s-au folosit la construcţia unei grădiniţe şi achiziţia unui buldoexcavator. Comuna Butea ocupă locul 5, valoarea contractelor de finanţare fiind de 2,06 milioane de euro.

Autorităţile au folosit o parte din bani pentru înfiinţarea sistemului de canalizare (993.000 de euro), modernizarea drumurilor de interes local (999.000 de euro), dotarea căminului cultural „Ludovic Antal” din comună, dar şi pentru modernizarea sediului primăriei (circa 56.000 de euro).

Finalul perioadei de programare

Valoarea plăţilor efectuate în 2021 către beneficiarii PNDR 2020 din judeţul Iaşi se ridică la 13,26 milioane de euro, potrivit datelor trimise de CRFIR 1 Nord – Est Iaşi. La nivel regional, în 2021 au fost plătiţi 63,46 de milioane de euro beneficiarilor PNDR care implementează proiecte de investiţii în judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bacău şi Vaslui.

Anul trecut, solicitanţii din judeţul Iaşi au depus cereri de finanţare în valoare de 43 milioane de euro, atât în cadrul sesiunilor naţionale, cât şi în urma apelurilor lansate de grupurile de acţiune locală din judeţul Iaşi. Cele mai mari valori le-au avut proiectele depuse pentru finanţarea drumurilor agricole de acces, sprijinul nerambursabil solicitat ajungând până la valoarea nerambursabilă de 1 milion de euro/ proiect.

„În condiţiile în care ne aflăm la finalul perioadei de programare, iar majoritatea sumelor din cadrul PNDR au fost deja contractate, vă comunicăm că, în anul 2021, pentru finanţarea proiectelor din judeţul Iaşi au fost semnate 196 de angajamente legale, cu o valoare cumulată de 2,5 milioane de euro”, ne-a transmis Ficu Anghel, director general adjunct CRFIR 1 Nord – Est Iaşi.

sursa zdi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Amenzile pentru cruzimea faţă de animale, triple

Amenzile pentru cazurile de cruzime faţă de animale, triple...

ANALIZĂ LA RECE – Impozit progresiv versus cotă fixă. Explicațiile unui cunoscut analist economic ieşean

Discuţiile de pe holurile Palatului Parlamentului privind introducerea impozitării...

O ucraineancă s-a răsturnat cu masina la Strunga

O soferiță din Ucraina care conducea un autoturism Honda...Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow