13.9 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

Companiile din cadrul CFR ar putea recurge la disponibilizări, pentru a reduce din pierderile uriașe

Premierul și ministrul Transporturilor au cerut directorilor companiilor de stat cu mari pierderi, așa cum este cazul CFR Marfă, CFR Infrastructură și CFR Călători, să reducă pierderile uriașe, așa că o variantă luată în calcul este acum reducerea numărului angajaților.

Sindicatele susțin că, la cel puțin CFR Marfă, există deficit mare de personal care se formează foarte greu și nu cred că disponibilizarea angajaților este o soluție bună.

Căile Ferate Române sunt grav afectate de lipsa investițiilor, bugetul alocat fiind constant sub 10% din cel necesar, în ultimele 3 decenii, iar reducerile de costuri s-au redus la disponibilizări.

Acum, pe lângă alte datorii, CFR Marfă trebuie să dea la bugetul de stat aproximativ 570 de milioane de euro, sumă alocată în 2013 ca aport de capital în 2013, când s-a încercat privatizarea. Comisia Europeană a considerat suma ajutor de stat.

Grigore Mare, președinte al sindicatului Mișcare Comercial din CFR, spune că reducerea de costuri prin noi disponibilizări, peste 1.300 de persoane, ar afecta și mai mult compania de marfă:

„Am ajuns într-o situația unde nu mai avem de unde să recrutăm, personalul de la CFR nu se formează de pe azi pe mâine. Este un deficit la funcțiile de exploatare în toate zonele, se discută doar la CFR Marfă de o disponibilizare de personal. Noi atâta știm, când schimbăm guvernul facem o restructurare. Care restructurare? Dăm oameni afară.”

Planul de restructurare a companiilor CFR nu a fost încă avansat în consiliile de administrație. Liderul sindical spune că șefii companiei ar trebui să îmbunătățească situația CFR altfel.

Sursa europa FM

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI