-0.8 C
Paşcani
duminică, decembrie 3, 2023

Comisie pentru locuințele și spațiile administrate de RAGCL. Un apartament este locuit fără nici o formă juridică, de zeci de ani de zile

Fostele locuite de stat aflate în administrarea RAGCL Pașcani dau bătăi de cap Primăriei Pașcani. După ce regia a intrat în insolvență iar averea unității este scoasă la vânzare pentru plata datoriilor, s-a pus în discuție ce se va întâmpla cu cele 37 de apartamente unde locatarii stau cu chirie pentru că nu au reușit sau nu au vrut, până acum, să le cumpere. Pe lista se mai află și patru spații deținute de partidele politice.

Pentru a clarifica acesta situație primarul a dispus, la sfârșitul lunii ianuarie, înființarea unei comisii formată din cinci membri, sub coordonarea viceprimarului Gabriela Nedelcu, care să stabilească regimul juridic al acestor unități locative și să găsească o soluție pentru înregistrarea lor în domeniul privat al municipiului.

După o luna de căutări, lucrurile par să fie și mai complicate. Apartamentele și spațiile nu se află înscrise nici în evidențele regiei nici cele ale municipalității. Ele ar trebui predate proprietarului adică statului, care la rândul sau să dispună valorificarea lor sau să fie date în administrarea Primăriei Pașcani.

Deocamdată nu se știe  de unde pot fi obținute răspunsuri concrete despre gestionarea blocurilor construite înainte de 1990, spun reprezentanții Primăriei. Mai mult majoritatea apartamentelor au fost vândute de RAGCL deși era doar administratorul lor, 70% din banii încasați fiind achitați Ministerului Finanțelor.

Conducerea regiei a încercat încă din 2014 clarificarea acestei situații dar, până acum, Primăria nu a găsit nici o soluție. De asemenea în anul 2008 Consiliul Local Pașcani a hotărât că toate spațiile regiei să fie trecute în domeniul public pentru a nu putea fi executate și vândute de statul român în contul creditului neachitat pentru reabilitarea rețelelor și centralelor termice, hotărâre care nu a mai fost dusă la îndeplinire.

Pe lista locuințelor statului din Pascani , unde sunt încă chiriași se află și un apartament pentru care nu există nici un fel de contract. Este vorba despre apartamentul nr 39 de la scară B a blocului C14, din zona Vale. Acolo locuiește un bărbat fără să plătească chirie de zeci de ani de zile. Nimeni nu știe cum s-a ajuns la acesta situație dar vecinii susțin că bărbatul are și datorii istorice la utilități.

Menționăm că până la clarificarea situației juridice a locuitelor chiriașii nu pot cumpără locuitele și spațiile pe care acum le ocupă. Raportul comisiei ar urma să ajungă și în Consiliul Local.

Alte articole