13 C
Paşcani
luni, martie 20, 2023
Array

Comisia Europeană cere verificarea serviciilor de apă şi preţul de la Paşcani

Serviciile de apă şi canalizare din Paşcani au ajuns subiect de analiza la Comisia Europeană. Pe data de 19 ianuarie, la întâlnirea anuală dintre oficialii europeni şi cei ai Ministerului Mediului s-a discutat şi despre efectele celor două hotărâri luate de consilierii păşcăneni, în toamna anului trecut, de a renunţa la Apa Vital şi ARSACIS şi implicit la finanţarea de 13 milioane de euro din fonduri europene, pentru că serviciile să revină la Prest Serv Apă.
La dezbateri a participat şi deputatul Neculai Răţoi precum şi fostul director al operatorului local, Ioan Prisecaru, la solicitarea lor. Ei au cerut reprezentanţilor Comisiei Europene că Pascaniul să aibă posibilitatea de a accesa aceste fonduri în mod direct, nu prin intermediul asociaţiei judeţene.
Răspunsul nu a fost pe măsură aşteptărilor. Municipalitatea nu poate beneficia de investiţii în reţelele de apă şi canalizare decât prin intermediul unei asociaţii şi a unui operator regional. Mai mult înfiinţare unei alte asociaţii aşa cum doreşte Pascaniul, în jurul societăţii Prest Serv Apa, împreună cu alte comune din împrejurimi, nu ar rezolva problema pentru că au acces la finanţare doar cele înscrise până în anul 2012.
Reprezentanţii comisiei au atras atenţia că ieşirea Pascaniului din ARSACIS duce la modificarea master planului judeţului şi prin urmare la întârzierea implementării proiectului în tot judeţul Iaşi. Asta înseamnă luni de zile de întârziere şi cheltuieli suplimentare în condiţiile în care au fost deja demarate etapele de achiziţie.
Coordonatorii proiectului nu sunt dispuşi să îşi asume aceste riscuri. În schimb vor să determine administraţia din Paşcani să revină asupra hotărârilor de ieşire din ARSACIS pentru a fi continuat master planul judeţului, în formă iniţială.
Pentru asta reprezentanţii comisiei au recomandat ca serviciile de apă şi canalizare de la Paşcani să fie verificate din punct de vedere al calităţii. Ei cred că normele europene nu sunt respectate şi nu înţeleg de ce Pascaniul renunţa la investiţii pentru reabilitarea reţelelor, în timp este nevoie de cele 13 milioane de euro de la UE.
Mai mult specialiştii uniunii susţin că nici preţul apei de la PSA Paşcani nu este în regulă pentru că este prea mic şi nu are cum să acopere toate elementele de cost, inclusiv cele de investiţi sau întreţinere.
Altfel spus Ministerul Mediului ar urma să verifice dacă Pascaniul îndeplineşte condiţiile europene de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare sau dacă are capacitatea să le îndeplinească până în anul 2020. În caz contrar, ar urma aplicarea imediată de sancţiuni şi chiar o nouă suspendare a licenţelor de operare.
Primarul Pascaniului a fost informat de acesta situaţie. El spune că a atras atenţia asupra acestei situaţii şi ca operatorul local nu are capacitatea de a face investiţii în reţelele de apă şi canalizare.
Majoritatea reţelelor de distribuţie a apei din Paşcani nu au fost schimbate niciodată, din anii 70-80 când au fost realizate. Aşadar multe dintre ele sunt grav deteriorate motiv pentru care pierderile de apă declarate sunt de aproape 60% iar apa care curge la robinete este cu impurităţi. Mai mult, în suburbii şi unele cartiere de case din oraş nu sunt reţele de canalizare şi chiar de apă. Menţionăm că prin proiectul ISPA au fost reabilitate doar reţelele de aducţiune şi staţia de epurare.

CE SI MM DESPRE SITUATIA APEI DE LA PASCANI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow