10.5 C
Paşcani
marți, septembrie 21, 2021
Array

Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor a decis recunoaşterea grupei I de muncă

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a decis cu unanimitate de voturi să adopte o lege privind recunoaşterea grupei I de muncă, actul normativ urmând mâine să primească un vot în plen. Preşedintele Comisiei de Muncă, Florin Iordache, a precizat că deşi Guvernul nu a fost de acord cu această formă a legii, ea va fi adoptată în plen, deoarece există „voinţă politică”. În 2010, în timpul guvernării Boc s-a renunţat la pensionarea pe baza grupei de muncă.

Potrivit lui Iordache, peste 60.000 de persoane se vor putea pensiona după recunoaşterea grupei I de muncă.
“În 2010 cei care lucrau în grupa I nu le-au mai fost recunoscute practic pensionarea mult mai repede. În funcţie de perioada lucrată în grupa I se puteau pensiona şi câştigau pentru fiecare an lucrat câteva luni şi atunci se puteau pensiona mai repede. A fost o măsură reparatorie prin această modificare a legii, din evidenţele care sunt în acest moment la Ministerul Muncii este vorba de aproximativ 63.000 – 65.000 de persoane care au lucrat în grupa I de muncă. Implicaţii bugetare nu sunt, dar aceşti oameni se vor putea pensiona mai repede. Aceşti oameni când împlinesc vârsta pentru pensionare, pentru perioada lucrată în unităţi care aveau prevăzută grupa I de muncă se pensionează mai repede”, a declarat preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor.

Social-democratul a precizat că nu se discută despre o creştere a pensiilor, ci doa de posibilitatea pensionării pentru cei care au fost încadraţi în grupa I de muncă.

“Sunt cei care au lucrat în condiţii speciale, cei din siderurgie, metalurgie, minerit şamd. Nefiind implicaţii bugetare nici guvernul nu va fi foarte împotrivă sau nu va fi pentru retrimiterea acestui proiect de lege”, a spus Iordache.

Legea prevede că cei care au fost încadraţi în categoria I de muncă se pot pensiona până la 31 decembrie 2016.

“Până în 2016, toţi cei care au lucrat în astfel de condiţii şi ajungeau la vârsta de pensionare se pot pensiona. Dacă vor rămâne anumite persoane care nu se vor pensiona până la 31 decembrie 2016 fie prin modificare legii, fie prin OUG se poate deroga de la această dată”, a subliniat Iordache.
Sursa GANDUL

DE LA ACELAȘI AUTOR

Un nou proiect pentru Școala Gimnazială Specială Pașcani

C.P. Specialii de Pașcani lansează proiectul „Împreună în școala viitorului”. Derulat de Asociația Go Care România în...

PSD impune în Parlament termene clare pentru Autostrada Unirii

În sfârșit, niciun ministru al Transporturilor și nimeni care este direct implicat în construcția și dezvoltarea infrastructurii...

ANUNŢ CONCURS, PRIMARIA CRISTESTI

Primăria comunei Cristeşti, judeţul Iaşi, cu sediul în Cristeşti, judeţul Iaşi, Str. Principală, organizează examen de promovare...

Întreruperi de apă la Deleni

În scopul igienizării rezervoarelor de apă potabilă din localitatea Poiana Deleni din comuna Deleni, de 300 mc...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI