14.7 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Codul lui Arafat. Ce măsuri propune noul ministru al Sănătății

Firmele de medicamente, materiale şi aparatură vor semna un cod de etică cu statul, pentru a preveni practica incorectă, influenţele sau corupţia, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de PRO TV, informează Mediafax.
„Fondurile din sănătate se scurg prin diverse modalităţi, una fiind prescripţia nejustificată de medicamente scumpe, înainte de a vedea dacă produsele ieftine nu sunt mai eficiente. Am avut discuţii cu reprezentanţi ai unor firme de medicamente care au venit în cadrul unei delegaţii din SUA. În SUA, nimeni – nu numai pe medicamente, dar şi pe aparatură, pe tot – nu poate avea contract cu statul dacă nu semnează codul de etică. Codul de etică al comportamentului firmei poate duce la excluderea firmei dacă nu respectă acest act. Ideea unui cod de etică, a unui angajament faţă de stat: fac afaceri cu tine, dar te respect”, a spus ministrul Sănătăţii.
„Cine este descoperit să ştie că este eliminat pe trei sau patru ani. În Cehia, spre exemplu, o firmă a fost eliminată câţiva ani, după ce a fost descoperită că a mituit un oficial”, a explicat Arafat.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că în sistemul sanitar sunt firme care licitează, câştigă, dar nu livrează produsele.
„O firmă vine şi câştigă licitaţia, dar nu livrează. Se întâmplă în oncologie, ne lasă spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitaţie. Există firme cu astfel de practici în domeniul medical, este o practică foarte răspândită”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Raed Arafat a făcut referire şi la firme care oferă acelaşi aparat la preţuri diferite de la un spital la altul.
„Aceeaşi firmă oferă un aparat la un preţ la un spital, iar în altă parte la jumătate. Care este logica? De ce într-un loc este cinci milioane, şase milioane şi în altele 12 milioane. Diferenţa nu justifică jumătate de preţ. Statul are bani limitaţi şi trebuie investiţi corect”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
O altă metodă de scurgere a fondurilor din sistem este prescripţia nejustificată a unor medicamente scumpe, a continuat Raed Arafat.
„Pe programul de diabet, de exemplu, va fi un protocol pe diabetologie. Programul de diabet este una dintre situaţii care a crescut foarte repede costurile cu o creştere mai mică a pacienţilor. Îl analizăm, vedem prescrierile. La noi este cum am mai zis, dăm arma nucleară înainte să folosim arma convenţională. În Franţa, medicul începe cu medicamentul cel mai ieftin, cel mai eficient şi se ajunge la cel scump numai dacă aceste medicamente nu îşi fac efectul, sau dacă este recomandare expresă pentru aceste medicamente scumpe, începem cu ele, dar numai în cazuri speciale. (…) Sigur, vor fi voci care vor zice că Ministerul Sănătăţii vrea să îi oblige pe bolnavi să le dea medicamente ieftine. Am auzit deja multe discuţii. Dar dacă în Franţa şi în Anglia folosesc ghidul de medicamente, noi de ce să nu îl folosim?”, a adăugat ministrul.
„Ce caută ginkgo biloba pe lista de compensate? Nicio ţară din Europa nu are aşa ceva. Plătim milioane de euro pe el, pe an. Acest medicament, a fost pus pe listă din anii ’90. Poate că atunci, cineva credea că este bun. Lista se reactualizează, nu este pe viaţă”, a precizat Raed Arafat.

Continuare pe Jurnalul National

Alte articole