-0 C
Paşcani
miercuri, februarie 1, 2023

Cod rosu: Primaria Pascani vrea sa taie toti copacii mai inalti decat blocurile cu 4 etaje. Sunt vizati si brazii si pomii fructiferi de pe domeniul public

Situatie fara precedent in municipiul Pascani. Toti copacii mai inalti decat blocurile cu patru etaje urmeaza sa fie taiati pe motiv ca ar reprezenta un potential pericol pentru cetateni. De asemenea sunt vizati brazii si pomii fructiferi de pe domeniul public, pe motiv ca nu sunt arbori ornamentali potriviti pentru zona urbana. Anuntul a fost facut de primarul Marius Pintilie in cadrul conferintei saptamanale de presa. Edilul a precizat ca municipalitatea continua si in acest an campania de toaletare a copacilor si de taiere acolo unde situatia o impune.

In acelasi context primarul pascanean a anuntat ca urmeaza sa fie plantati puieti de arbori urbani in perioada urmatoare, pe strada Sfetan cel Mare, de la Posta spre Spitalul de Urgenta si pe partea dreapta a strazii Moldovei, de la Casa de Cultura pana la semafoare. Arborii ar trebui sa fie de talie medie si mai crescuti, de exemplu decat cei pusi anul tecut pe Esplanada. Edilul a spus ca in recenta sa vacanta de doua zile, in Italia, nu a vazut arbori care sa fie mai inalti de etajul doi.

Precizarile au fost facute in contextul in care, zilele trecute muncitorii Primariei coordonati de viceprimarul municipiului, Cristian Ratoi au taiat mai multi arbori din oras, desi erau verzi si sanatosi. Printre ei si doi pini galbeni din apropierea fostului sediu al Bibliotecii Municipale Pascani, aflati la distanta fata de cladirile din imprejurimi, o specie rara de conifere.
Viceprimarul sustine ca interventiile au fost facute la solicitarea locatarilor, cu acordul Ocolului Silvic si ca arborii ar fi reprezentat un pericol.

De asemenea municipalitatea a intentionat toaletarea si chiar taierea unor castani de la Posta din zona Deal pana la Piata Casei de Cultura pentru a putea fi montati noii stalpi si lampile pentru iluminat stradal, lucrari prevazute intr-un proiect de modernizare. Ocolul Silvic nu a dat avizul solicitat de administratia locala, pe motiv ca astfel de lucrari sunt interzise, mai ales la castani.

La Pascani este in vigoare un regulament privind taierea arborilor aprobat prin Hotararea Consiliului Local nr 138 din 30..10.2014. Conform documentului taierile arborilor pot fi facute doar cu avizul unei comisii nominalizata prin dispozitia Primarului si a Agentiei de Protectie a Mediului Iasi si cu acordul majoritar al locatarilor, daca nu exista un pericol iminent de prabusile. In conferinta de presa, reprezentantii Primariei nu au aratat si nici nu au facut referire la aceste documente.

Mentinam ca in alte orase din tara , Primariile au demart campanii de plantare de conifere, nu de taiere. De exemplu la Iasi in anul 2019 primarul Chirica a plantat 650 puieti de brazi, unii chiar pe esplanadele municipiului, in municipiul Chisinau în scuarul „Mihai Eminescu”, au fost plantati in anul 2020, 9 brazi argintii şi 30 brăduţi pitici, la Cluj Napoca a avut loc timp de doi ani de zile o campanie pentru plantarea a 10 000 de arbori in zona urbana intitulata “10kBrazii – marea impadurire urbana„, etc.
In unele regiuni ale tarii bradul este considerat un copac sfant, un simbol al bogatiei. Coniferele sunt apreciate ma ales pentru calitatea si cantitatea oxigenului dar si pentru proprietatile curative antiinflamatorii, antiseptice si calmante.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow