11.9 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea să impună taxa de baron pentru firme! (P)

Se pare că a început fuziunea, cel puțin ideologică, între PSD și PNL, flancați de UDMR. Parlamentarii puterii se străduiesc să bage mâna cât mai adânc în buzunarele românilor, pentru a îmbogăți clientela de partid.

Ultima năzdrăvănie care le-a trecut prin minte, este introducerea unui proiect de lege prin care coaliția de la putere vrea să introducă o taxă pentru toate firmele – inclusiv PFA, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale – pentru înscrierea în „Catalogul firmelor”, un catalog realizat anual de către Camera de Comerț; cameră ce nu este o instituție a statului, ci funcționează mai degrabă ca un ONG. Altfel spus, statul va obliga mediul de afaceri să îmbogățească un ONG controlat la nivel politic.

Camerele de comerț sunt mai celebre pentru scandalurile de corupție și furtul banilor decât pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Este suficient să ne amintim cazul ieșeanului Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț a României care devenise unul dintre cei mai bogați oameni în urma numeroaselor mite și acte de corupție.

Acum, PSD, PNL și UDMR vor să oblige firmele să ia din banii de salarii pentru a plăti o taxă obligatorie către Camera de Comerț, scopul final fiind includerea într-un catalog fără o utilitate reală.

În era digitalizării și a democrației, puterea vrea să oblige mediul de afaceri să plătească un serviciu de care nu are nevoie, nu este interesat și nu îi aduce nici un folos.

Dacă activitatea principală a Camerelor de Comerț este să realizeze cataloage și să organizeze topuri pe munca altora, atunci poate că ar trebui reanalizată necesitatea unor astfel de entități. Mediul de afaceri are nevoie de susținere pentru a se putea dezvolta, predictibilitate fiscală pentru a putea atrage investiții și a se menține competitiv pe o piață, și-așa fluidă și incertă. Acestea ar trebui să fie preocupările coaliției de guvernare, însă ei nu fac decât să împovăreze antreprenorii și-așa greu încercați de criza pandemică din ultimii doi ani”, a declarat Monica Berescu, deputat USR și membru în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților.

Pentru a se asigură că CCIR va încasa această taxa, proiectul prevede ca depunerea situațiilor financiare la Ministerul Finanțelor să fie condiționată de înscrierea în acest catalog, dar și de obținerea unui certificat de competență de către un reprezentant legal al firmei, document achitat tot către CCIR.

Mai mult de atât, băieților aceștia deștepți le-a mai venit o idee de îmbogățire pe seama antreprenorilor și fac lobby intens pentru introducerea obligativității unei diplome de antreprenor. Adică, să nu poți să-ți faci o firmă în România decât dacă îți dau ei voie și după ce le achiți un curs.

O altă propunere imbecilă este introducerea obligatorie a diplomei de antreprenor, eliberată de CCIR în urma unui curs. Asta înseamnă că nimeni nu va putea deschide o firmă în România dacă nu are acea hârtie. Cum ai putea să crești România și să o transformi într- o piață atractivă pentru investitori când apar asemenea aberații de inițiative legislative? Râde lumea întreagă de noi, cu asemenea inițiative scrise pe genunchi”, completează Monica Berescu.

Nu în ultimul rând, PSD, PNL și UDMR vor, prin proiectul depus, să extindă formele de asociere economică permise CCIR, inclusiv pentru „implicarea în realizarea de proiecte de utilitate publică, sociale, culturale și/sau de dezvoltare urbană”.

Această prevedere era inițial inclusă în proiectul „tunului de la Romexpo”, prin care 46 de hectare de teren în cea mai bună zonă a Capitalei, cu o valoare estimată de 400-500 de milioane de euro, erau date gratuit CCIR.

Nu e suficient că vor să ia gratuit prin terenul de la Romexpo, acum vor să-i oblige pe antreprenori să le plătească și o taxă anuală. Fiecare firmă să cotizeze la ei obligatoriu. 

Alte articole