9.1 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

Coaliția de guvernare mimează pudoarea în timp ce România are cel mai mare număr de mame minore din UE

Parlamentul a votat marți un proiect care introduce educația sanitară în școli, după ce acest proiect a fost pus și scos de 31 de ori de pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.
Motivul?
Nu au vrut să îi spună educație sexuală că deh, avem demnitari în Parlament care mimează pudoarea în timp ce ei înșiși sunt cei care folosesc un limbaj trivial și expresii cu tentă sexuală la adresa colegelor din Parlament.
Realitatea este că proiectul votat marți în Parlament e un pas mult prea mic pentru cum arată lucrurile acum la noi în țară.
Să introduci educația “sanitară” doar din clasa a 8-a și doar cu acordul părinților e mult prea puțin.
Priviți cifrele! Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de mame minore și la numărul de bebeluși născuți de alți copii.
Datele de mai jos vorbesc de la sine:
– 1 din 10 copii din România este născut de o mamă adolescentă
– 1 din 6 adolescente care a avut un copil înainte de 15 ani, va avea al doilea copil înainte de 18 ani.
– Fetele cu vârste de până la 15 ani au născut 749 de copii în 2019. Asta înseamnă 44% din numărul de copii născuți de mame minore în UE. Un procent imens!
– Situația devine și mai îngrijorătoare în cazul fetelor între 15 – 19 ani, care au dat naștere unui număr de 17.933 de bebeluși, care înseamnă peste 18% din totalul european.
– În 2020, în România, 16.566 de tinere sub 18 ani au devenit mame, conform datelor INSEE.
– Conform aceleiași statistici, în România anului 2019 existau 18.682 de mame minore
– Un studiu realizat de către Organizația Salvații Copii arată că 83% dintre mamele minore abandonează școala

Înainte ca parlamentarii coaliției de guvernare să se revolte în Parlament pentru că se încearcă educarea elevilor și pregătirea lor pentru o viață sexuală responsabilă, ar trebui să se uite cu atenție la datele de mai sus, date care reflectă adevărata situație în care se află țara noastră.
Sunt zeci de mii de fete care au devenit mame la vârstă fragedă, care au devenit victime ale lipsei de informații și care abandonează școala, ceea ce le condamnă la un viitor în condiții precare.

Mai mult, sunt mii de bebeluși care vor crește în sărăcie, fiindcă părinții lor nu au studii minime, loc de muncă și de cele mai multe ori, copiii rămân cu mamele minore.

”Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că adolescenții au nevoie de educație sexuală, pentru că doar în acest mod pot învăța cum să se protejeze de boli cu transmitere sexuală, cum să evite sarcini și să înțeleagă importanța consimțământului dat.
În lipsa acestei educații, copiii noștri vor fi tot mai predispuși la abuzuri și la sarcini nedorite.

Faptul că am ajuns să numim din frică, ca fiind ”educație sanitară” un proiect de educație sexuală pentru clasa a VIII-a și că este nevoie de acordul părinților, ne arată că actuala coaliție nu are curaj să pună pe agenda publică teme esențiale pentru societatea contemporană.
În contextul în care tot mai mulți copiii cad victime ale traficanților de persoane iar numărul copiilor care nasc alți copii crește, PNL, PSD și UDMR refuză să accepte realitatea și să ia decizia corectă, responsabilă”, declară Monica Berescu, deputată USR PLUS.

Noțiunile de consimțământ, protejare și protecție, sexualitate și sex fac parte din viața noastră și atunci când încercăm să le ascundem, nu facem decât să ne punem în pericol copiii. Lipsa de cunoaștere și de înțelegere reprezintă cel mai mare pericol pentru ei, nu ora de educație sexuală la școală, susținută de un specialist care să discute despre aceste subiecte incomode pentru majoritatea părinților.

Monica-Elena Berescu
Deputată USRPLUS, circumscripția electorală nr. 24, Iași

Alte articole