20.5 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

Club de Astronomie pentru elevi, într-o bibliotecă – VIDEO

Club de Astronomie pentru elevi, într-o bibliotecă

A reușit să pună bazele unui Club de Astronomie la Bibliotecă. Nu este vorba despre o activitate în bibliotecile mari, din orașe, ci una la care a pus mult suflet bibliotecarul din Cotnari. Deschiderea oficială a avut loc în prezența aleșilor locali, părinți, elevi și profesori dar și partenerii de la Planetariul și Observatorul Astronomic din Bârlad. Beneficiarii vor participa la mai multe activități pe parcursul acestui an, iar inițiatorul proiectului s-a gândit și la o tabără pentru copii, la vară.

Materialul video poate fi urmărit în cadrul știrilor INFOBIT.

S-a deschis oficial un Club de Astronomie. Acesta, dotat cu toate cele necesare, de la telescoape, glob astronomic, cărți și materiale de profil, se adresează elevilor din Cotnari și nu numai. Locația Clubului este la Biblioteca din comună, iar zilele trecute a avut festivitatea în prezența partenerilor, aleșilor locali și beneficiarii, elevi de toate vârstele.

Un partener în acest proiect a apreciat activitățile inițiate și susținute de bibliotecarul Dorin Cozan. Pe lângă acest club, profesorul a dezvoltat mai multe proiect pentru elevii localității, de la cluburi de șah până la cele de lectură, de unde tot timpul s-au întors cu premii pentru munca și pasiunea depusă.

Ideea de a deschide un Club de Astronomie a venit în urmă cu câțiva ani, atunci când profesorul Dorin Cozan s-a hotărât să cumpere un telescop. În urma căutărilor a dat de Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, acolo unde a mers de câteva ori în vizită cu elevii din comună. Apoi a urmat toți pașii pentru a obține fonduri pentru achiziționarea materialelor specifice.

Au urmat apoi câteva explicații cum trebuie folosite instrumentele și mai ales ce putem descoperi uitându-ne prin ele.

După momentul festiv, urmează ateliere de lucru în școlile din comună, pentru popularizarea acestui domeniu extrem de fascinant pentru copii și tineri, observații astronomice pe dealul Cătălina, un concurs de machete spațiale, constând în cărți și instrumente de astronomie și o vizită la Planetariul și Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad.

Cea mai promițătoare activitate va consta în simularea unei comete în condiții de laborator, după cum afirmă muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară, coordonator al astroclubului “Perseus”, aflat sub egida Muzeului “Vasile Pârvan”, și partener în cadrul proiectului “Pegas”.

Și edilul comunei Cotnari, Vasile Crețu a felicitat propunerea acestui proiect și spera ca toate planurile pentru dezvoltarea localității să le poată duce la bun sfârșit în următoarea perioadă mai ales că e pentru copii și pentru buna lor stare.

Proiectul poartă numele de “Pegas” și este finanțat prin Fondul Științescu Iași, grant manageriat de Fundația Comunitară Iași, partenerii fiind Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad și Asociația “Împreună schimbăm Hodora -CLD”, din comuna Cotnari.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow