5.7 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Cloud-ul guvernamental este îngropat de Guvern, iar România poate pierde 500 de milioane euro din PNRR

Guvernul actual dovedește din nou că nu are niciun fel de viziune și competențe privind coordonarea și implementarea PNRR. Proiectarea și operaționalizarea cloud-ului guvernamental este o piatră de moară pentru guvernul incompetenților, care ignoră cu bună știință opinia marilor companii de IT. Autoritățile statului joacă rolul transparenței și al consultărilor publice cu mediul IT, după care pune pe masă un OUG prin care vrea să aloce cei 500 de milioane de euro exclusiv către instituțiile pe care le controlează, eliminând astfel mediul privat din procesul pentru proiectarea, dezvoltarea, implementarea și operaționalizarea cloud-ului guvernamental.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a prezentat un proiect controversat de OUG pentru implementarea cloud-ului guvernamental, un proiect de o importanță enormă fiindcă va înlocui cu banii din PNRR sistemele IT ale autorităților publice și ale ministerelor.
Una dintre problemele ridicate de această Ordonanță este că ea conferă foarte multă putere ADR în selectarea aplicațiilor (Partea de SaaS – Software as a Service) care vor putea fi folosite în cloud, lucru ce ar putea duce la blocarea dezvoltatorilor din piața privată. În forma actuală, ordonanța definește un așa numit cloud guvernamental închis (doar anumiți dezvoltatori pot dezvolta aplicații) și nu un cloud guvernamental deschis, în care pot fi folosite cele mai bune soluții existente pe piață sau dezvoltate special pe piața concurențială.

”Guvernul Ciucă intenționează să aloce 500 de milioane de euro prin OUG către diferite autorități de digitalizare și servicii speciale, care nu au fost în stare să unească bazele de date ale României în ultimii 20 de ani. Practic, în loc să deschidă piața concurențială și să profite de pe urma experienței și competențelor mediului privat, guvernul își propune să lase proiectul arhitecturii cloud-ului guvernamental pe mâna unor instituții în care încă se printează documente, care apoi sunt scanate și trimise pe email. Digitalizarea nu se face cu pix și hârtie, ci cu know-how, viziune și simț de răspundere.
Mă întreb dacă cei de la PNL și PSD vor într-adevăr să digitalizeze România și să elimine cozile tradiționale și birocrația excesivă. Se pare că mai degrabă își doresc un cloud guvernamental pierdut între servere și baze de date, care să plimbe cetățenii în continuare pe la ghișee pentru a depune formulare sau ca să semneze diverse documente”, afirmă Monica Berescu, deputată USR PLUS, vicepreședinte al Comisiei pentru tehnologia informației şi comunicațiilor din Camera Deputaților, nominalizată pentru funcția de Ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării în cabinetul Cioloș, în octombrie 2021.

Ministrul Investițiilor Publice și Proiectelor Europene a eșuat lamentabil în atingerea obiectivelor pentru unul dintre cei mai importanți indicatori din PNRR și anume: realizarea analizei pentru arhitectura cloud-ului guvernamental. Au fost discuții formale pe această temă cu companii cu prestigiu internațional, care însă au fost doar de fațadă, pentru că în spatele ușilor închise se pregătea un OUG cu dedicație, pentru atribuirea cloud-ului guvernamental către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Mai mult, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării pare că nu este inclus în acest proces, fiind absent de la discuțiile despre cloud-ul guvernamental de pe scena publică. Comunicarea și consultările pentru digitalizarea României sunt pline de amatorism, lipsite de consistență; fiind aproape invizibile.

”Se pare că în acest moment statul vrea să-și facă propriul cloud, ermetic și ineficient, în loc să profite de pe urma experienței, know-how-ului și infrastructurii digitale de care dispun marile companii. Perversitatea Guvernului este absolut sfidătoare: simulează consultări cu mediul IT iar a doua zi pune pe masă un proiect de OUG scris în paralel, pe ascuns. În același timp, autoritățile se comportă de parcă trăiesc și lucrează în metaverse”, completează Monica Berescu.

Prin PNRR, România are la dispoziție peste 500 de milioane de euro pentru proiectarea, dezvoltarea, implementarea și operaționalizarea Cloud-ului guvernamental. În primă fază – Trimestrul 4 2021 și Trimestrul 1 2022 România trebuia să operaționalizeze un Task Force format din specialiști IT (T1 2021) și să elaboreze o analiză (T2 2022) privind opțiunile strategice și tehnologice de dezvoltare a cloud-ului guvernamental (Jalonul 143 “Finalizarea analizei opțiunilor privind arhitectura cloud-ului guvernamental”). Din diferite motive task-force-ul nu a fost operaționalizat complet (s-a reușit angajarea a doar 50% din specialiștii necesari) iar analiza este mult întârziată. În schimb, Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care împarte între MCID (prin ADR), STS și SRI ariile de influență în dezvoltarea cloud-ului.

Monica-Elena Berescu
Deputat USR, circumscripția electorală nr. 24, Iași

Alte articole