3.3 C
Paşcani
joi, decembrie 8, 2022
Array

Clarificari in dosarul Agrocomplex: Datoria era de cel mult 30.000 de lei, nu de 2,1 mil de lei. Nu putea fi platita pentru ca Primaria nu a emis nici o factura. Penalitati calculate in mod abuziv, la comanda politica – VIDEO

Astazi in cadrul unei conferinte de presa primarul Dumitru Pantazi a raspuns ziaristilor la intrebarile cu privire la datoria prescrisa a societatii Agrocomplex SA Pascani, de 15.000 lei la care s-au adaugat penalitati de intarzaiere pana la 2,1 mil de lei. Mai exact, Dumitru Pantazi a incercat sa clarifice din punct de vedere administrativ o serie de probleme si suspiciuni prezentante de presa locala.

Pentru inceput,  Pantazi a aratat ziaristilor care a fost statutul juridic al terenului din cuva barajului detinut de SC Agrocomplex SA Pascani. El a spus ca terenul a ajuns proprietatea Primariei Pascani in urma unor interese politice de la acea vreme, fiind luat de la Hidroelectrica, societate care executa lucrarile la baraj. Pentru folosirea terenului a fost incheiat un contract comercial cu Primaria Pascani, care a generat obligatii comerciale nu fiscale. In anul 2007 , imediat dupa inundatii, societatea a cerut scutirea de la plata unor datorii pentru inchirierea terenului, fiind aprobata o hotarare in acest sens. Un an mai tarziu actul administrativ a fost anulat de instanta de judecata pe motiv ca legislativul pascanean nu avea competente de a anula o datorie comerciala.

Penalitati abuzive, la comanda politica

Edilul pascanean a mai spus ziaristilor ca penalitatile au fost calculate in mod abuziv. El a aratat ca in conformitate cu prevederile legii 469/2002 nu puteau fi calculate penalitati mai mari decat cuantumul datoriei. Mai exact datoria totala a societatii Agrocomplex putea fi de cel mult 30.000 lei, jumate din suma fiind penalitati.

De asemenea primarul a spus ca penalitatile de intarzaiere de 5% pe zi sunt exagerat de mari si ilegale . Pantazi a facut apel la agentii economici care au asemenea clauze abuzive in contractele cu Primaria Pascani sa solicite modificarea lor.

Primaria nu a taiat factura, Agrocomplex nu avea ce sa plateasca

Cea mai importanta precizare a fost facuta in legatura cu circuitul documentelor intre Primarie si societatea in cauza. Pantazi a spus ca in acest caz Agrocomplex nu are nici o vina , toata responsabilitatea apartinand administratiei locale. Mai exact societatea primarului pascanean nu avea cum sa achite datorie pretinsa pe motiv ca Primaria nu ar fi emis nici o factura la plata ( sau nu a fost instiintata pentru ca , de regula, Primaria Pascani nu emite facturi ).  Daca ar fi fost emisa vre-o factura cu aceste datorii, ori erau contestate de societate, ori erau achitate si in acest fel nu se ajungea la prescrierea lor. In schimb fosta administratie a considerat ca este vorba de o datorie fiscala, a calculat in mod ilegal penalitati iar suma totala a fost impusa la plata dupa ce a intervenit prescrierea… , a spus primarul Pantazi.
Ancheta pentru depistarea vinovatilor

Edilul pascanean a mai spus ca dupa ce hotararea instantei cu privire la prescrierea datoriei va ramane definitiva va initia o ancheta administrativa pentru identificarea si sanctionarea celor vinovati. El a precizat ca principala preocupare a actualei administratii este sa incaseze toate datoriille contractelor aflate in derulare si sa modifice clauzele abuzive din contractele care se mai afla in derulare.

Orizont.info

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow