20.5 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Cioloș,în legătură cu cea mai mare investiţie de stat în judeţul Iaşi: „Separăm din nou Hidrocentrala de pe Siret“

„Amenajarea hidroenergetică Paşcani“ este o investiţie începută în vremea comunismului şi încă nefinalizată nici până azi. Mai este nevoie de circa 125 milioane de euro.

Elementele celei mai mari investiţii ale statului român în judeţul Iaşi ar putea fi din nou separate. Este vorba despre proiectul „Amenajarea hidroenergetică Paşcani“ (AHE Paşcani), o investiţie demarată în anii comunismului şi care nici până în ziua de astăzi nu a fost finalizată. Într-un răspuns la o interpelare a senatorului PSD de Paşcani Florin Constantinescu, primul ministru Dacian Cioloş vorbeşte despre posibilitatea ca elementele acestei investiţii să fie din nou separate, după ce, în 2006, proiectul „Acumularea Paşcani“ şi „Centrala hidroelectrică Paşcani pe râul Siret“ au fost unite în AHE Paşcani. Din acel an, responsabilitatea continuării investiţiei a trecut integral la Hidroelectrica SA, dar care nu reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul din lipsă de fonduri.În prezent, estimările arată că necesarul de finanţare se ridică la peste 100 milioane lei.
„Hidroelectrica SA reevaluează parametri constructivi şi de funcţionare ai investiţiei din punct de vedere hidroenergetic, în concordanţă cu cerinţele actuale şi de perspectivă, în scopul creşterii eficienţei şi optimizării indicatorilor tehnico-economici.La momentul actual, ministerul de resort şi Hidroelectrica SA analizează şi posibilitatea separării acestui activ (Centrala Hidroelectrică Paşcani) precum şi a altor active similare, pornind de la premisa că acestea trebuie analizate ca fiind obiective cu funcţii complexe: asigurarea unor resurse hidrologice necesare consumului şi irigaţiilor, atenuarea tranşei de viitură etc.“, scrie Cioloş în răspunsul oferit senatorului ieşean.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow