15.8 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Ciohorăni, polul sărăciei din Iaşi

 

 

* comuna cu cea mai mare pondere a şomerilor, calculată ca procent în populaţia activă, este Ciohorăni * la polul opus se află comuna Andrieşeni, unde sunt înregistrate doar opt persoane care nu au un loc de muncă * pentru a veni în sprijinul şomerilor din mediul rural, AJOFM Iaşi organizează cursuri de recalificare în meserii solicitate în aceste zone

La 90 de kilometri de capitala Moldovei se găseşte localitatea în care şomajul a devenit un mod de viaţă. Statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi arată că aceasta este comuna cu cea mai mare pondere a şomerilor în populaţia activă, aptă de muncă şi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani. Nu mai puţin de 17,2% dintre aceste persoane nu au un loc de muncă şi nicio sursă de venit în afară de indemnizaţia de şomaj şi de venitul minim garantat acordat de la bugetul de stat. În această comună avem înregistrate 199 de persoane şomere. Dar deoarece este o localitate mică, ponderea şomerilor în populaţia activă este mai mare decât în cazul celorlalte, de 17,27%, a explicat Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi. Cu toate că este campioană la numărul de şomeri, comuna are iniţiate sau în derulare o serie de proiecte inedite, având în vedere numărul mic de locuitori, puţin peste 2.000 de persoane. Astfel, printre iniţiativele edililor din Ciohorăni se numără amenajarea unui muzeu local, construirea unui bazin de înot didactic-şcolar, a unei baze sportive, amenajarea de spaţii verzi, amenajarea de locuinţe sociale pentru persoanele de etnie rromă, construirea unui parc eolian sau a unui centru de voluntariat pentru situaţii de urgenţă.

Andrieşeni, comuna cu 8 şomeri

La egalitate, pentru locul secund în topul celor mai sărace localităţi în ceea ce priveşte locurile de muncă şi gradul de angajare al localnicilor se află Dolheşti şi Hărmăneşti. „Ponderea şomerilor în comuna Dolheşti este de 15,75%, cu 255 de persoane înscrise în evidenţele noastre, iar în Hărmăneşti de 15,76%”, a completat purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.

Comunele care ar putea servi drept exemplu pentru orice economie înregistrează doar câteva zeci de persoane fără un loc de muncă. Astfel, Andrieşeni este comuna în care AJOFM a înregistrat doar 8 persoane şomere. De altfel, aici este şi cea mai mică pondere a şomajului, de 0,87%. Pentru şomerii din mediul rural Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă are o serie de cursuri pe meserii care se pliază pe caracteristicile zonei din care provin şomerii. „Noi încercăm să sprijinim persoanele care nu au nici serviciu şi nici calificare în aceste zone şi de aceea deschidem cursuri de formare profesională, acestea având scopul de a le spori şansele de angajare”, a conchis Adriana Sârghie.

În ceea ce priveşte localităţile urbane din judeţ, Iaşul are cea mai mică pondere a şomajului. Cu 2.792 de persoane înregistrate în evidenţele AJOFM Iaşi, procentul calculat de instituţie a fost de 1,26%. Locul al doilea este ocupat de oraşul Târgu Frumos, cu o pondere de 2,28% şi un număr de 220 de şomeri.

Municipiul Paşcani ocupă cea de-a treia treaptă a clasamentului, cu 853 de persoane fără un loc de muncă şi o pondere de 2,83%, urmat de Podu Iloaiei şi oraşul Hârlău, cu ponderi de 4,43%, respectiv 6,2%.

 

 

Sursa www.evenimentul.ro

Alte articole

Restricții pentru traficul greu pe strada Unirii. Kogălniceanu rămâne cu sens unic

Sedinta importanta pentru circulatia rutiera in anumite zone din...

 Seniorii ceferiști, întâlnire emoționantă lângă locomotiva de epocă din Pașcani

Intalnire cu mare incarcatura emotionala, duminica, 1 octombrie, in...

Seniorii pășcăneni, sărbătoriți de ziua lor – FOTO

Ziua internationala a persoanelor varstnice a fost sarbatorita prin...

Festivitate de deschidere la Clubul Copiilor Pașcani – VIDEO

Clubul Copiilor din municipiul Pascani si-a deschis portile pentru...