17.4 C
Paşcani
miercuri, august 10, 2022

Ciobanii din zona Pașcaniului nu au unde să sacrifice miei pentru Paște

Desi mai sunt cateva saptamani pana la Pastele ortodox, in municipiul Pascani nu este amenajat nici un spatiu temporar pentru sacrificarea mieilor sau vreun abator autorizat in acest sens. Directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Iasi, Gabriel Ciobanu, a precizat pentru BIT TV ca aceasta situatie este la nivel judetean si doar Primaria Iasi a facut demersurile necesare pentru deschiderea unui centru temporar unde ciobanii sa isi poata sacrifica miei in conditii legale iar apoi sa ii comercializeze.

Asadar, ciobanii din preajma Pascaniului nu pot vinde legal carne de miel pentru sarbatorile pascale, in pietele agroalimentare. Ei sunt nevoiti fie sa vanda miei vii direct de la stana celor interesati sau sa riste sa comercializeze carnea fara avizele necesare. Autoritatile ii roaga pe cetateni sa nu cumpere carnea de miel de la colt de strada, ci doar din locurile autorizate, supermarketuri sau carmangerii.

De precizat este si faptul ca pana pe 1 mai, medicii veterinari şi inspectorii de specialitate vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

În acest sens a fost încheiat recent un protocol între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în baza căruia cele două instituţii vor desfăşura controale comune, fiecare urmărind aspectele specifice, conform competenţelor, reducând astfel frecvenţa controalelor pentru operatorii din industria alimentară, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19, anunţă ANSVSA.

Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animal şi nonanimală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc). – ANSVSA

Controalele se vor desfăşura în colaborare şi cu reprezentanţi ai Poliţiei Romîne şi ai Ministerului Finanţelor.

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Transportul public local, in regim de weekend, pe 15 august

Pe 15 august a.c. când creștinii sărbătoresc “Adormirea Maicii...

Doua persoane, înecate in raul Moldova

Tragedie in comuna Miroslovești. Doua persoane sau înecat in raul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow