More

  Cine sunt “analfabeţi funcţional”, unii funcţionari sau unii consilieri locali?

  Array

  Acuzaţii grave din partea unui consilier local, la adresa funcţionarilor din Primăria Paşcani. Claudiu Bodoasca, liderul de grup al consilierilor PNL a spus în cadrul şedinţei extraordinare de luni ca o parte din aparatul de specialitate aflat în subordinea primarului a devenit analfabet funcţional, adică  functionarii nu înţeleg ceea ce citesc din legile pe care le pun în aplicare.

  Aprecierile extrem de dure au fost făcute, fără nici un argument, în contextul dezbaterilor privind stabilirea indemnizaţiilor consilierilor şi a numarului de şedinţe la care ar trebui să participe.

  Consilierul păşcănean a precizat că liberalii nu vor vota proiectul propus de primar, pe motiv că ar încălca regulamentul de funcţionare al legislativului local, unde aleşilor le este interzis să ia decizii în propriul interes patrimonial.

  “Am constatat că de două luni de zile o parte din aparatul de specialitate al primarului a devenit analfabet – funcţional. Citesc un proiect de lege şi nu îl înţeleg… acum două luni de zile înţelegeau tot… Domnul primar a spus că a citit legea, a aprofundat-o, şi doamna secretar ne ameninţa că ne dă în judecată. Acum văd că trebuie să venim, din nou, în Consiliul Local,  să aprobăm ce? Indemnizaţia consilierilor locali! În lege nu este prevăzut aşa ceva, legea trebuia aplicată… Noi consilierii liberali nu vom participa la vot deoarece, din regulament, art. 127: nu poate lua parte la votare şi deliberare consilierii locali care fie personal fie prin soţi, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusive are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterii Consiliului Local. Ne puneţi într-o situaţie urâtă domnule primar: noi să ne votăm indemnizaţiile care poate atrage o răspundere penală! Atâta timp cât nu se modifica regulamentul Consiliului Local, noi nu trebuie să votăm aşa ceva…”

  Consilierul păşcănean este contrazis, cu dovezi din legile în vigoare, chiar de functionarii acuzaţi că nu înţeleg ceea ce citesc. Secretara Primăriei, Irina Jitaru a explicat că aleşii locali, ca şi parlamentarii, au dreptul să îşi stabilească şi să îşi voteze indemnizaţiile, aşa cum s-a întâmplat până acum, şi că funcţionarii publici nu pot stabili, de la minim la maxim, ce indemnizaţii să plătească consilierilor.,
  “Nu trebuie modificat regulamentul pentru că ar trebui modificată şi legea. Este o excepţie, la fel ca şi în cazul parlamentarilor…”

  De asemenea juristul Primăriei Paul Apostol, a spus că dacă consilierii nu ar avea voie să îşi stabilească indemnizaţiile, printr-un proiect de hotărâre, atunci nu ar avea voie să o face nici prin modificarea regulamentului, solutie propusă de liberali, iar votul dat de consilieri, atunci când indemnizaţia a fost stabilită la 5% din venitul primarului pentru fiecare şedinţă ar fi fost ilegal.

  Şi liderul PNL Paşcani, consilierul Marius Pint ilie, a fost contrazis de juriştii Primăriei. El a susţinut că în lege nu este prevăzut un număr maxim de şedinţe ale Consiliului Local.
  “Din ce ştiu eu, formularea din lege este: maxim 10% din indemnizaţia primarului pentru numărul maxim de şedinţe. Aici trebuie să începem să definim, un pic, ce înseamă numărul maxim de şedinţe. Poate fi 1, 2, 3, 5, 6. Putem avea şedinţe de comisii de ex, şi 20 intro lună… de câte ori ne cheamă primarul. Deci nu este prevăzut cât este numărul maxim… Minim este şedinţa ordinară a Consiliului Local, iar maxim, câte sunt într-o lună… “
  În replică juristul Paul Apostol a arătat că numărul maxim de şedinţe plătite  se stabileste clar prin Legea 393, articolul 34, aliniat 3 unde se arata că ” numărul maxim de ședințe pentru care se poate acorda indemnizația…, este de o ședință ordinară de consiliu și 1-2 ședințe de comisii de specialitate pe lună”. Mai mult, prin Legea 153/2017 se arata că:, în perioada iulie 2017 – 31 decembrie 2021 indemnizaţia maximă lunară de care beneficiază consilierii locali pentru participarea la numărul maxim de şedinţe este de până la 10% din indemnizaţia lunară a primarului…”
  Nu doar la Paşcani ci şi în alte localităţi din ţară consilierii au fost puşi în situaţia de a-şi aproba indemnizaţiile. De exemplu în oraşul Hârlău proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate, fără comentarii.

  La Paşcani consilierii din opoziţie au refuzat să voteze din motivele expuse mai sus dar mai ales pentru a nu fi văzuţi la televizor de electorat, fără să ţină cont de sfaturile şi precizările personalului specializat din Primărie.

  De asemenea viceprimarita Gabriela Nedelcu a votat împotriva pe motiv ca liberalii s-ar fi folosit de votul consilierilor PSD ca să îşi încaseze indemnizaţiile fără a-şi asuma nici o responsabilitate.

  Nici propunerea consilierului PMP Sorin Olariu nu a întrunit voturile necesare. Doar cinci consilieri au fost de acord că aleşii locali să primească o indemnizaţie modică, 1% din cea a primarului. Este vorba despre iniţiator, viceprimarita Gabriela Nedelcu, Vasile Haldan, Leonard Ursu şi Codrin Toma.

  Aleşii locali nu şi-au mai luat indemnizaţiile de două luni de zile. Conform legii ar putea obţine până la 10% din indemnizaţia primarului. Cum edilul încasează lunar 9425 lei brut consilierii ar putea avea până la 942,5 lei brut pe lună, din banii contribuabililor.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Monica Berescu, deputat USRPLUS: “Cîțu a provocat o criză în Alianță pentru a-și arăta mușchii în PNL”

  Reformele adevărate și eficiente se produc doar prin voință politică și prin cooperare; indiferent de popularitatea unor decizii sau a altora. Decizia de astăzi...

  Casa de Cultură Pașcani a stabilit programul de activități pentru acest an

  Casa de Cultura Mihail Sadoveanu din municipiul Pascani si-a stabilit programul de activitati culturale pentru anul in curs. Proiectul a obtinut avizul consiliului consultativ si al celui de administratie si urmeaza sa fie supus dezbaterii in viitoarea sedinta de Consiliu Local. Potrivit documentului si in acest an vor fi cam aceelasi manifestari cultural-artistice ca in anii trecuti. //

  Campanie de colectare a deșeurilor electrice și electronice, la Pașcani

  Pășcănenii care au aparate electrice și electrocasnice vechi, pe care nu le mai folosesc, se pot debarasa de acestea, corect şi uşor, printr-un serviciu pus la dispoziție de administrația locală, în parteneriat cu Ecoarena. //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet