1.9 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Cine sunt ieşenii din topul Forbes 500 de companii din România

Cel mai bogat român este Daniel Dines, fondatorul companiei IT UiPath, cu o avere de 7,7 miliarde de lei, arată revista Forbes. Ieşeanul Iulian Dascălu este pe locul zece cu o avere estimată la 1,2 miliarde lei.

Iaşul se află printre oraşele în care trăiesc miliardari aflaţi pe lista Top Forbes România, care cuprinde cei mai bogaţi oameni din ţară. Cu o avere estimată la 1,2 miliarde de lei, omul de afaceri Iulian Dascălu (fondatorul companiei Iulius) se situează pe locul 10 în Top 500 miliardari ai ţării indexaţi de publicaţia Forbes din România, consultată de „Ziarul de Iaşi”, într-un clasament condus de Daniel Dines (fondatorul companiei IT UiPath), cu o avere de 7,7 miliarde de lei. Iulian Dascălu a pus bazele companiei locale Iulius în urmă cu mai bine de două decenii, devenind cel mai mare dezvoltator şi operator de centre comerciale de tip mall din România, cu o prezenţă în patru mari oraşe – Iaşi, Suceava, Cluj-Napoca şi Timişoara. De precizat că, în ediţia 2020 a Topului Forbes 500 miliardari ai ţării sunt prezentaţi pe larg doar primii 30 de oameni de afaceri (singurul din Iaşi fiind Iulian Dascălu), ulterior fiind nominalizate cele mai puternice 500 companii din România, fără să se precizeze cuantumul averii proprietarilor lor.

Cele mai bune locuri

În acest top au reuşit să intre 16 firme din Iaşi între primele 500 la nivel naţional, cele mai bune poziţii fiind ocupate de companiile lui Iulian Dascălu, respectiv Iulius Holding (locul 21) – cu venituri totale de 31,5 milioane de lei şi un profit net de 27,7 milioane de lei pe anul trecut, şi Attrius Developments (locul 51) –  cu o cifră de afaceri de 151 milioane de lei şi un profit net de 25,4 milioane lei în 2019. Acesta mai apare în Top Forbes 500 companii şi cu Iulius Mall Cluj (locul 39) şi Iulius Mall Suceava (locul 88), cu afaceri care însumează 143,2 milioane de lei şi un profit net de 32,9 milioane de lei pe anul trecut. Familia Cheşcu a pariat, printre altele, pe afaceri în domeniul comerţului. Prin intermediul companiei ieşene Flux, aceştia ocupă cu afacerile din 2019 locul 105 pe listă. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 57,3 milioane lei şi un profit net de 13,3 milioane de lei. Locul 109 este ocupat tot de o firmă aparţinând lui Iulian Dascălu: Iulius Management Center, cu o cifră de afaceri de 84,7 milioane lei în 2019 şi un profit net de 14,1 milioane lei. Familia Fiterman, cu afaceri în domeniul medical (producţie de medicamente şi grup medical privat de sănătate), completează cu Fiterman Pharma podiumul celor care deţin cele mai rentabile companii din ţară, nu doar din Iaşi, ocupând locul 110. Fiterman Pharma este cel mai mare producător român din aria medicală: medicamente, suplimente alimentare şi dermatocosmetice. Cifra de afaceri pe anul trecut a urcat până la 139,3 milioane de lei, profitul net înregistrat cifrându-se la 13,6 milioane lei. Pe locul 177 se situează familia Prisecaru, care deţine Conex Distribution. Compania se află în rândul celor mai importanţi dezvoltatori şi distribuitori de produse pentru autoturisme româneşti din import, anul fiscal trecut fiind încheiat cu o cifră de afaceri de 320,5 milioane lei şi un profit net de 14 milioane lei. Pe locul 207 se află Eusebiu Mihail Siminiceanu, cu Terra Property, care a făcut bani frumoşi anul trecut din cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare. Afacerile companiei au însumat 80,9 milioane de lei în 2019, iar profitul net a fost de 21,8 milioane de lei.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow