11.3 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023
Array

Cine riscă să aibă contul de salariu blocat după Paşte?

Nu v-aţi plătit impozitul pe anul trecut pentru locuinţă sau maşină? Aveţi o amendă de circulaţie de care aţi uitat? Riscaţi să vă fie blocat accesul la propriul salariu.
Persoanele care nu şi-au plătit taxele şi impozitele restante până la data de 31 martie ar putea primi prin poştă somaţia şi titlul executoriu. Dacă în 15 zile aceştia nu îşi achită datoriile, direcţiile de taxe şi impozite pot demara procedura de executare silită.

Reprezentanţii primăriilor contactate de gândul spun că primele somaţii vor fi trimise datornicilor imediat după Paşte. Unele primării au trimis deja somaţiile pentru cei care nu şi-au plătit impozitele anul trecut, iar după Sărbătorile Pascale vor trece la executări silite. Majorările de întârziere sunt de 2% pe lună.

“Primele somaţii vor fi trimise imediat după Paşte. Vor fi trimise atât celor care nu şi-au achitat, până la 31 martie, sumele datorate pentru primul semestru, dar şi celor care au datorii din anii trecuţi”, a declarat pentru Gândul, Orlando Surugiu, reprezentant al Serviciului de Informaţii şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei de Taxe şi Impozite.
Legislaţia prevede că persoanele fizice care nu plătesc, până la 31 martie, sumele datorate pentru primul semestru, vor primi acasă somaţii, apoi titluri executorii şi apoi li se vor popri conturile.

Persoanele fizice care au achitat impozitul integral până pe 31 martie au beneficiat de o bonificaţie de 10%.

În unele localităţi s-au făcut modificări prin hotărâri de consiliu, pentru a ajuta cetăţenii să îşi plătească taxele, exemplu demn de urmat: “Celor care nu şi-au plătit impozitul pe anul trecut le-am trimis înştiinţări, somaţii, iar după Paşte vom trece la executări silite. Am adoptat o hotărâre în consiliul local şi am decis să ştergem majorările şi penalităţile de întârziere celor care îşi plătesc până la 30 iunie datoria principală. Deci cei care au de plată 1.000-1.500 lei şi au penalităţi de 1.000 de lei, dacă plătesc datoria principală, scapă de penalităţi”, a declarat pentru gândul Nicolae Dunca, primarul localităţii Aninoasa.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede că acordarea de competenţe consiliilor locale pentru a stabili cote adiţionale impozitelor şi taxelor locale de până la 50% faţă de nivelul actual de până la 20%.
Pe de altă parte, populaţia va achita de anul viitor impozit şi pentru terenul ocupat de locuinţe, potrivit Mediafax.

Impozitele şi taxele locale se pot plăti şi prin ghişeul.ro, însă mai puţin de 10% dintre locuitori folosesc acest mod de plată. Alte modalităţi de plată sunt prin mandat poştal, ordin de plată, online pe bază de card bancar, prin POS la ghişeele direcţiilor de taxe şi impozite.

Majoritatea primăriilor din marile oraşe au afişat pe propriile website-uri anunţul că 31 martie este ultima zi în care locuitorii pot beneficia de bonificaţie pentru plata integrală şi anticipată a impozitelor şi taxelor locale.

Sursa: Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow