9.1 C
Paşcani
duminică, octombrie 17, 2021
Array

Cine ajunge primul la casa lui Lazăr: Siretul sau Guvernul?

În mai bine de patru ani, Guvernul n-a putut trece de încăpăţânarea unui proprietar de teren, întârziind lucrările de ameliorare a cursului râului. În acest timp, Siretul a rupt deja câţiva metri din malul pe care se află casele sătenilor din Alexandru Ioan Cuza. Locuinţa lui Petru Lazăr se află acum în prima linie, la câţiva metri de ape.

Că Siretul face ravagii în vestul judeţului, asta e o poveste veche. În ultimul timp însă, inundaţiile care au loc în aval de Paşcani nu mai sunt de actualitate, cu atât mai mult cu cât „curajoşii“ care şi-au făcut case în albia mare a râului au înţeles că nu-i poate salva nimeni de la o viitură de amploare şi au acceptat strămutarea. Dar Siretul a găsit un alt mod să se facă de temut: meandrele. Iar unul dintre ele „muşcă“ deja dintr-un sat, Alexandru Ioan Cuza, din comuna cu acelaşi nume.
Meandrele sunt bucle, coturi, pe care un curs de apă le face mai ales în zonele joase. Pe cursul Siretului, ele devin mai dese după ce râul trece de Paşcani. Aici, altitudinea scade sub 200 de metri, iar curgerea apei încetineşte. Alu­viunile sunt depuse în apropierea malului din interiorul cotului, pe când malul opus este supus eroziunii. Fenomenul de eroziune se înteţeşte atunci când nivelul apelor creşte – de exemplu primăvara, după topirea zăpezilor. Bucla se tot alungeşte până când râul îşi găseşte singur „scurtătura“, iar limba de pământ creată se transformă într-o mică insulă, iar în final bucla rămâne izolată, ca un lac în formă de potcoavă.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

DE LA ACELAȘI AUTOR

Cum să-ți protejezi banii de inflație: e mai simplu decât crezi

Cu toții auzim de la știri, în această perioadă, cum rata inflației bate record după record. Din...

Alimentația nesănătoasă și viciile golesc buzunarele românilor. Oamenii susțin că sunt prea săraci pentru a mânca sănătos

Avem obiceiuri alimentare nesănătoase şi vicii. Dăm la fel de mulţi bani pe alcool cât dăm pe...

Săraca Deltă bogată, paradoxul neştiut de dincolo de frumuseţe. De la traiul de pe o zi pe alta, la încălcarea legii: “În cărţi e...

Ne mândrim cu delta, bucata noastră de ţară inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Pentru noi, tărâmul dintre...

Din bucătăriile virtuale, la tribunal. Jamila și Laura Laurențiu se luptă în instanță pentru eclerul la tavă

“Eclerul la tavă” este disputat în justiție de Jamila și Laura Laurențiu, ambele urmărite pentru rețetele pe...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI