2.7 C
Paşcani
joi, noiembrie 30, 2023

Cimitirele din suburbii rămân la biserici. Proiectul de regulament nu a fost aprobat

Dezbatere fara precedent privind modul de folosinta si administrare a cimitirelor de pe administrativul municipiului  Pascani. Primarul, Marius Pintilie, a propus din nou spre aprobare un regulament in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local din 28 septembrie. Conform documentului, toate cimiterele din municipiu, inclusiv cel evreiesc si cele din suburbii, aflate in administrarea bisericelor ar fi urmat sa fie preluate si gestionate de catre municipalitate.

De asemenea, locuitorii municipiului ar fi urmat sa plateasca doua taxe, una de folosinta a terenului si alta pentru administrarea cimitirului.

In proiectul de regulament sunt prevazute si restrictii privind accesul in cimitire conform unui program dar si reguli stricte cu privire la folosirea locurilor de veci.

In ceea ce privește cimitirul evreiesc, viceprimarul, Cristian Rățoi, a arătat ca a fost aprobată o hotărâre prin care terenul a fost trecut din domeniul public in cel privat al municipiului pentru a fi dat comunității. El a anunțat ca nu va vota pentru aprobarea proiectului si a propus modificarea docuemntelului. A urmat un schimb de replici cu primarul municipiului, partenerul de alianță.

Proiectul a fost respins si de aceasta data dupa ce atat consilierii din opozitie, dar si cei de la PRO Romania, au refuzat sa aprobe proiectul de regulament.

De precizat este faptul ca investiția privind amenajarea noului cimitir va fi realizată cu bani din bugetul local. Administratia locală a contractat in anul 2021 un împrumut in acest sens, pentru care, pana acum, au fost plătite dobânzi si rambursări consistente. Consilieri locali din opoziție au atras atenția ca in acest caz ar putea fi vorba de prejudicii. Situația a fost adusa in atenția Curții de Conturi Iași pentru a fi făcute verificări.

Menționăm ca proiectul pentru amenajarea noului cimitir a fost început de fostul primar Dumitru Pantazi. El susține ca la finalizarea mandatului a lăsat documentațiile tehnice si urma sa fie organizată licitația pentru execuție. De-a lungul timpului a mai fost o încercare de amenajare a unui nou cimitir si de aprobare a unui regulament de administrare la propunerea consilierului independent Dionisie Afloroaei. Propunerile nu au fost aprobate la solicitarea primarului liberal, Grigore Craciunescu.

Alte articole