18.3 C
Paşcani
duminică, septembrie 26, 2021
Array

Cifre uluitoare! Judetul Iasi este pe primul loc la numarul de persoane cu handicap

Datele din buletinul statistic in domeniul muncii si protectiei sociale pozitioneaza judetul Iasi pe primul loc intr-un clasament care vizeaza numarul persoanelor cu handicap. Nici mai mult nici mai putin de 24.815 de ieseni adulti au handicap. Dintre acestia, 501 sunt deja in grija institutiilor specializate, unde au parte de ingrijire permanenta. Pe locul doi se claseaza judetul Suceava, care insumeaza 18.043 de persoane cu handicap.

Pe podium este si judetul Bacau, cu 15.234 de persoane cu nevoi speciale. Urmeaza judetele Neamt, Vaslui si Botosani. In regiunea Nord-Est sunt inregistrate in total 94.434 de persoane cu handicap, ce beneficiaza de toate prestatiile si drepturile care le revin potrivit legislatiei. La Serviciul Persoane Adulte cu Handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi (DGASPC) s-au primit, in anul 2013, 430 cereri prin care se solicitau drepturi restante, bilete de transport gratuite, diferite lamuriri referitoare la drepturile prevazute de lege, retrimiterea la plata a sumelor returnate, obtinerea de roviniete sau alte solicitari. Rovinetele au fost acordate pentru 57 de ieseni cu handicap, care au un autoturism adaptat sau pentru persoanele care au in grija o persoana cu handicap. Indemnizatia lunara pentru iesenii adulti cu handicap este in cuantum de 201 lei, iar pentru insotitorii nevazatorilor cu handicap grav este de 610 lei.

“În cursul semestrului I din anul 2013 a fost emis, în cadrul Serviciului Persoane Adulte cu Handicap, un numar de 8.399 decizii de acordare de prestatii sociale, dintre care 1.843 decizii pentru dosare noi intrate, 260 copii si 1.583 adulti si un numar de 6.556 de decizii pentru prelungiri certificate de încadrare în grad de handicap, 1.156 pentru copii si 5.400 pentru adulti”, a precizat Tiberiu Bantas, purtator de cuvant DGASPC Iasi.

 

BZI

DE LA ACELAȘI AUTOR

Primele efecte ale restricțiilor: Centrele de vaccinare se aglomerează de la o zi la alta, după ce săptămâna trecută bătea vântul prin cabinete

Centrele de vaccinare se aglomerează de la zi la zi tot mai mult. Oamenii vor să dobândească...

Proiect: Amenzile de circulație să fieProiect: Amenzile de circulație să fie date în urma monitorizării video a drumurilor publice date în urma monitorizării...

Rețeaua de drumuri publice ar urma să fie monitorizată video de către polițiști, astfel încât abaterile șoferilor...

Florin Cîţu vs. Ludovic Orban, la congresul PNL. Liberalii îşi aleg viitorul preşedinte de partid

Congresul PNL îi pune faţă în faţă pe Ludovic Orban, preşedintele actual al partidului, şi Florin Cîţu,...

Heleșteni: Omorât pe drumul sătesc dis-de-dimineaţă de un vitezoman: circula cu mult peste 100 km/h printre case

Un sătean din Heleşteni a fost omorât de maşina unui vitezoman care a ricoşat ca o bilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI