27.4 C
Paşcani
marți, august 16, 2022
Array

CIA: Ministerele se mută la Iaşi, Cartierul General al Armatei la Braşov. Documente secrete ale serviciilor de spionaj americane ies la lumină

n noiembrie 1950, un raport al Agenţiei Centrale de Informaţii arăta că există un plan prin care guvernul de la Bucureşti să ajungă la Iaşi.

Iaşul a fost la un pas să devină capitala politică a Republicii Populare Române în anii ‘50. Au existat atunci planuri ca în fosta capitală a Moldovei să fie mutată activitatea ministerelor, potrivit unui document desecretizat de Central Intelligence Agency (trad. Agenţia Centrală de Informaţii – CIA), descoperit de „Ziarul de Iaşi” între milioanele de rapoarte digitalizate de instituţia de intelligence a Statelor Unite ale Americii (SUA). Raportul informativ în patru puncte, catalogat iniţial de CIA drept „confidenţial”, datează din 6 noiembrie 1950 şi vorbeşte de mai multe posibile schimbări strategice la nivelul întregii ţări, ce urmau a fi luate de autorităţile comuniste aservite Moscovei în acel an. Zilele trecute, CIA a publicat online o vastă arhivă de documente desecretizate, ce cuprinde peste 12 milioane de pagini de rapoarte, care conţin date diverse, de la crimele de război ale naziştilor, criza rachetelor din Cuba, Proiectul Stargate – telepatia umană, şi chiar relatări despre OZN-uri. Jurnaliştii ziarului nostru au parcurs sute de documente care fac trimitere la Iaşul comunist, spionii CIA realizând descrieri foarte precise, însoţite deseori de hărţi, care ating varii domenii ale oraşului de altădată: infrastructură civilă şi militară, economie locală, administraţie publică, dar şi aspecte ce ţin de viaţa culturală şi academică a urbei.

 

Continuare pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow