More

  „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale.” “Fii responsabil!” – activitate susținută de clasa a V a A, Liceul Teoretic “ Miron Costin” Pașcani

  Principalele informații furnizate de copii pe rețele de socializare sunt: poze în care se distinge clar fața copilului (81%), numele de familie (61%), numele școlii la care învață (59%) și vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă și 10% numărul de telefon, potrivit unui studiu național despre fenomenul de bullying, realizat de Organizația Salvați Copiii în 2016.
  Plecând de la cazurile gestionate de specialiștii liniei de consiliere ctrl_AJUTOR în anul 2017, 327 cazuri din 1067 au implicat folosirea neadecvată a datelor personale, ducând la situații de cyberbullying, sexting și afectare a confidențialității și reputației online. Organizația Salvați Copiii România a lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet 2018 o competiție de proiecte adresată copiilor și tinerilor. Aceasta este desfășurată sub numele „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale”.
  Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net, susținut de Ministerul Educației Naționale și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE – rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”.
  În vederea participării la concursul menționat, Liceul Teoretic “ Miron Costin “ Pascani ,prin colectivul clasei a V a A, coordonat de prof. Apostol Carmen, a organizat evenimentul “FII RESPOBSABIL!” care a avut loc marți, 27 martie 2018 și a reunit 50 de reprezentanți ai elevilor, părinților,cadre didactice, autorităților locale, poliției. În cadrul acestuia, au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacțiune online și implicațiile comerciale ale colectării de date. Totodată, a fost promovată linia de informare și consiliere privind siguranța pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonat de Organizația Salvați Copiii și disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro.
  Discuțiile au avut scopul de a crește nivelul de informare a copiilor, părinților și cadrele didactice cu privire la drepturile și responsabilitățile pe Internet privind datele personale.
  În contextul dezvoltării domeniului IT și o tendință inevitabilă de digitalizare, este obligatoriu ca, noi , adulții să oferim sprijin copiilor să folosească în mod corespunzător internetul. Să le oferim posibilitatea de a deprinde principiile de folosire sigură, utilă și creativă a Internetului. Poți să te menții în siguranță respectând o serie de principii de bază, și, în același timp, să participi activ, exprimându-te liber și autentic. Elevii trebuie să își însușească faptul că fiecare drept are asociată o responsabilitate și că toți ceilalți cetățeni digitali au același drept.

  Citeste si  Ghid informativ de revenire la școală, pentru elevi, de la Ministerul Educației
  Citeste si  Înscrierea pentru clasa a V-a: unde puteţi obţine informaţii?

  COMUNICAT DE PRESA
  Coordonator proiect
  Prof. Carmen Apostol

  Ce părere ai?

  loading...

  Related Articles

  Activitatea Casei Judetene de Pensii pe timpul starii de alerta

  Având în vedere Hotărîrea 24/14.05.2020, privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naŃional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecŃiilor, în contextul...

  Salonul Ofertelor Educaţionale 2020 se va desfasura online

  În acest an școlar Salonul Ofertelor Educaţionale se va desfășura în perioada 27- 29 mai și va avea un format inedit, virtual. Organizatorii, Inspectoratul...

  Ghid informativ de revenire la școală, pentru elevi, de la Ministerul Educației

  Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a care vor susține Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureatul pot participa la sesiunile de pregătire a examenelor, programate...

  Opinii