18.8 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Ceri ce vrei, dar știi ce vrei? Analiză a unor solicitări adresate de societatea civilă clasei politice

 

Nu cunosc în acest moment întreg conținutul discuțiilor dintre Președintele Iohannis și reprezentanții societății civile și ai protestatarilor, discuții care au avut loc vineri, 6 noiembrie, la Cotroceni. Constat doar că primă abdicare de la spiritul acțiunilor protestatare a fost faptul că aceste discuții nu au avut loc în prezența presei – a solicitat cineva transparență totală și a fost refuzat? Iată o întrebare la care ar merita să cunoaștem răspunsul…

În lipsa acestor informații, voi încerca să analizez scrisoarea deschisă pe care mai multe organizații au adresat-o Președintelui și Parlamentului (conținutul ei integral poate fi citit aici)

Nu de altceva, dar, nu-i așa, într-o oarecare măsură scrisoarea îmi este adresată și mie. Deci:

„1. Desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014 cât şi în noiembrie 2015.”

Solicitarea este adresată Președintelui și Parlamentului, şi poate că ar fi normală în alte vremuri și alte conjuncturi, dar este irealizabilă în acest moment. De ce? „Schimbarea de profunzime” ar necesita un mandat mai lung decât anul pe care îl va avea la dispoziție un potenţial premier tehnocrat. Și, se pare, va fi practic imposibilă desemnarea unui premier politic care să ne prezinte garanţia, la numirea sa de către Președinte sau la confirmarea sa de către Parlament, că va avea un mandat care să depășească limita intervalului rămas până la alegerile parlamentare din 2016, alegeri al căror rezultat este, în acest moment, extrem de greu de anticipat.

În context, semnatarii scrisorii se arată de acord cu ideea alegerilor anticipate, fără să insiste asupra ei. Dar tratarea en passant a temei este eronată, după mine, deoarece alegerile anticipate (dacă ele ar putea avea loc) reprezintă cheia de boltă a unei posibile căi de rezolvare a crizei politice in care ne aflăm.

„2. Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.”
Continuare pe DC News.ro

Alte articole