13 C
Paşcani
luni, martie 27, 2023

Ceramica de Lespezi – expoziție la Casa de Cultură Pașcani

Vineri, 10 februarie, de la ora 17:00, în sala Arcadia a Casei de Cultură Mihail Sadoveanu din municipiul Pașcani are loc vernisajul expoziției temporare „Un veac și jumătate de olărit la Lespezi”. Prezentarea evenimentului va fi făcută de etnograful, Ovidiu Focsa. Cei care s-au ocupat despre organizarea acestei expoziții sunt Daniel Sava și Marcel Lutic.

Vor fi expuse până pe 26 februarie, obiecte din lut făcute de meșteri populari din Lespezi, localitate cunoscută în istorie pentru acest obicei.

Potrivit organizatorilor, ceramica de Lespezi se aseamănă până la un punct cu aceea de la Tansa – Iași, Mihăileni – Botoșani și mai ales cu cea de la Târgu Frumos, fiind deopotrivă decorativă și utilitară, cromatică acesteia fiind una mai potolită, cu tendințe evidente spre culori deschise. Etnografii conchid totuși că olăritul de aici, datorită fluctuației meșterilor formați în ateliere din diferite centre ale Moldovei, „are caracteristici mai greu sesizabile”, acest fapt neafectând în nici un fel istoria de un secol și jumătate a ceramicii de Lespezi.

Olăritul a fost adesea asociat cu munca obositoare, ce presupune forţă, îndemânare şi cunoştinţe deosebite, orice greşeală având drept consecinţă distrugerea vasului. Tocmai de aceea, de obicei, acest meşteşug este unul rezervat aproape în exclusivitate bărbaţilor”.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow