11.5 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023
Array

Centura de siguranță, obligatorie pentru copii de săptămâna viitoare

Poliția atenționează șoferii și pasagerii care nu vor purta centură de siguranță, cu privire la schimbările ce doresc să alinieze țara noastră la normele europene.
Atenția este îndreptată în special asupra copiilor, care în funcție de vârstă trebuie să fie așezați în scaune corespunzătoare și să poarte centură de siguranță.

De săptămâna viitoare intră în vigoare dispoziţiile referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor pe scaune, în vehicule.

”Începând cu data de 14 februarie 2015, intră în vigoare dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 11/2015, prin care s-a transpus legislaţia comunitară privitoare la normele tehnice de aplicare a dispoziţiilor din Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule, introduse prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014. ” declară Mădălin Țăranu, purtătorul de cuvânt al IPJ Iași.

Sancțiunile pentru cei care nu vor să poarte centură în mașină sunt pe măsură, deoarece siguranța copiilor, cât și a tuturor pasagerilor este una din prioritățile urmărite de alinierea la normele europene. De aceea șoferii vor fi sancţionati cu 4-5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare, în cazul  nerespectării obligaţiei de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare, scaune pentru copii omologate , precum şi în cazul  nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Dacă până acum centura de siguranță era la noi în țară o opțiune pentru ceilalți pasageri din mașină, doar șoferii fiind de cele mai multe ori sancționați pentru nefolosirea ei, lucrurile se schimbă pentru români.
Conform unui studiu, mai menționăm că bărbații utilizează centurile de siguranță mai puțin decât  femeile, cu o marjă de aproximativ 10 la sută. În plus, șoferii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani sunt mai puțin dispuși să folosească centurile de siguranță, decât conducătorii auto care au vârsta peste 34 de ani.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow