10.8 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Centrul Sfântul Nicolae din Pașcani va fi închis. Copiii vor fi mutați în căsuțe de tip familial

O investiție importantă pentru municipiul Pașcani a obținut de curând finanțare. Este vorba despre închiderea Centrul Rezidențial ”Sf. Nicolae” din cadrul Centrului de Servicii Sociale ”Sf. Nicolae”, de pe strada Nicolae Iorga și înființarea a două case de tip familial și a unui centru de zi pentru recuperarea copilului cu dizabilități. Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a semnat contractul de finanțare pentru acest proiect de aproape 4,7 milioane de lei.

În ultimii ani, în județ a început un demers de închidere a centrelor de plasament clasice care funcționează în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași. Procesul se află pe cale de finalizare, în lista centrelor vizate de închidere mai regăsindu-se doar Centrul Rezidențial ”Sf. Nicolae” din cadrul Centrului de Servicii Sociale ”Sf. Nicolae” Pașcani, județul Iași, acesta urmând să fie închis în baza unui Plan de închidere avizat de către Ministerul Muncii şi Protecției Sociale -Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii şi Adopţii (Avizul cu nr. 7328/17.03.2021) şi aprobat prin Hotărârea CJ Iași nr. 87 din 31.03.2021. 

Potrivit notei de prezentare a proiectului, prin “Închiderea Centrului Rezidenţial ”Sf.Nicolae” Pașcani,  judeţul Iaşi” va fi înfiinţat și un Centru de zi care va furniza servicii sociale suport  de recuperare pentru copiii cu dizabilități beneficiari ai unei măsuri de protecție în cadrul centrului, dar și pentru cei din comunitate. Centrul de Zi de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități „Speranța” Pașcani ce va fi înființat va funcționa într-o clădire reabilitată, situată în municipiul Pașcani, str. Ion Creangă nr.36, într-o zonă accesibilă pentru beneficiarii serviciului. Capacitatea Centrului de Zi de recuperare va fi de 45 de beneficiari și va furniza terapii de abilitare/reabilitare (consiliere psihologică și socială, logopedică, psihopedagogică, kinetoterapie, meloterapie, asistență medicală, stimulare senzorială, fiziokinetoterapie, artterapie, terapie ocupațională) beneficiarilor din căsuțele de tip familial și, în limita locurilor disponibile, copiilor din comunitate care necesită astfel de terapii.

Având în vedere complexitatea demersului de închidere, DGASPC Iași s-a asociat cu Fundația Hope and Home for Children România (HHC România).

Planul de închidere a centrului prevede că din cei 36 de copii cu dizabilități ocrotiți inițial în centrul rezidențial, 12 să fie reintegrați în familie sau plasați la asistenți maternali/alte măsuri de protecție,  iar un număr de 24 de copii  beneficiarii proiectului POR:  ocrotire în 2 case de tip familial (12 copii/casă)  și a serviciilor centrul de zi.

De precizat este faptul că actuala clădire unde este centrul a fost cumpărată în anul 2000 cu 150.000 de dolari printr-un proiect al Ministerului Muncii și va fi transformată într-un centru pentru adulți cu dizabilități.

Alte articole